nyugdij gyerekMár nem az első ötlet merül fel azzal kapcsolatban, hogy majdnem kötelességének említik a gyermekek részéről az idős, nyugdíjas korú szülők eltartását. Az, hogy az állam egyre nagyobb nehézségek árán képes csak kifizetni a nyugdíjakat, az biztos, de nem biztos, hogy a gyermekek „nyakába kellene varrni” szép lassan az egész problémát. A folyamat már ott elindult, amikor az új Ptk. szabályozta az öröklést és ebből kiindulva bátorodtak fel a „szakemberek”, hogy egyre mélyebbre ássanak ebben a lehetőségben.

A Népesedési Kerekasztal egyre másra áll elő az újabb tervezetekkel, melyek mind szinte kizárólag e téma körül forognak, mi szerint az új nyugdíjkoncepció – akinek van gyermeke, annak lesz nyugdíja! A távolabbi jövőbe tekintve elég morbid dolog, hogy egy fiatal pár úgy álljon a családtervezéshez, azt számolgassa, hány gyerekük kell legyen ahhoz, hogy nyugdíjas korukban meg tudjanak élni. Természetesen a kormány részéről az elv abszolút támogatott, bár a kivitelezést még jó hosszú tervezés kell megelőzze, nem beszélve arról, hogy számításokat kell végezni, mekkora jelentősége lehet ennek a költségvetésre nézve.

A Népesedési Kerekasztal azzal támasztja alá javaslatait, hogy ez teljes egészében megfelel a 2007-es nyugdíjtervezet koncepciójának, amely lényege, hogy díjazzák azokat az állampolgárokat, akik egy életen át dolgoztak, a nyugdíjjárulékokat befizették és főleg, ha e mellett gyermekneveléssel is részt vállaltak az eddigi rendszer támogatásában. A terv szerint persze azok is részesülnek a jövőben is nyugellátásban, akiknek nincs gyermekük, hiszen a „mások gyermekei” majd megtermelik az ő rájuk eső részt is. ??? Talán egyszerűbb lenne úgy fogalmazni, hogy a jövőben továbbra is mindenkinek kötelezően be kell fizetnie a nyugdíjjárulékot, hogy azt az állam mire fordítja az nagy kérdés, hiszen a nyugdíjas korúak ellátását a munkaképes fiatalabb korosztálynak kell megtermelnie. A javaslatban megemlítik azt is, hogy meg lesz határozva, mennyi idős kor alatt vállalt gyermekek tekintetében jár majd a magasabb nyugdíjösszeg.

Lehetséges, hogy a Kerekasztalt elképzelésében a gyermekvállalási kedv növelése motiválja, de valószínűleg a fiataloknak sokkal nagyobb fejtörést okoz egy vagy több gyermek felnevelésének kivitelezése, mint a későbbi nyugdíjkérdés. Ma, amikor már a munkavállalók nagy része rátér az öngondoskodásra, sokkal fontosabb és égetőbb probléma az, hogy van-e, lesz-e a családnak munkája, bevétele annyi, hogy bátran vállaljon gyermeket. Persze az új nyugdíjkoncepciót abból a szemszögből is lehet vizsgálni, hogy aki gyermeket, gyermekeket vállal, az magasabb nyugdíjra számíthat, de az is szempont lenne, hogy a normál nyugdíjkorhatár elérése esetén az számíthat ellátásra, aki maga helyébe állít egy járulékfizetőt, vagyis a korhatár elérésekor már van minimum egy munkaképes korú gyermeke, valamint a nyugdíjjárulék megfizetésekor számítana, hogy az illetőnek hány gyermeke van. Ezen felül az is szempont lenne, hogy a szülő hány éve koráig iskoláztatta gyermekét. Egy szóval az új koncepció arra alapozna, hogy a nyugdíjas korúak állítsanak maguk helyébe olyan utódot, aki az ő nyugdíjba vonulása után – amikortól nem fizet az állam felé járulékot - szintén járulékfizető lesz, hiszen ez a dolog lényege.

Mondja el véleményét nekünk!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás