nok plusz 40 programNők 40 plusz programja 2015 és 2016 évben - Az idei évtől a nők negyven éves nyugdíjjogosultságára vonatkozóan kibővült a figyelembe vehető idő és a tevékenységi körök listája is, de ezzel egy időben történtek különböző szűkítések is. Ennek tükrében érdemes átnézni, hogyan alakul a Nők 40 plusz program 2015 évben. Az alaprendelkezés szerint életkortól függetlenül teljes öregségi nyugdíjra jogosultak azok a nők, akiknek van minimum negyven év igazolható jogosultsági idejük, és nincsenek munkaviszonyban azon a napon, melytől kezdődően a teljes öregségi nyugdíjuk megállapításra kerül, ez vonatkozik arra is, hogy nem tagok egyetlen szövetkezetben sem, nem folytatnak sem vállalkozói tevékenységet, sem más jogviszonnyal nem rendelkezik, ahol több a keresetük, mint a minimálbér harminc százaléka. Kivételt képez az olyan eset, amikor az illető nő egy vállalkozáson belül kiegészítő tevékenységet folytat.

Fentiek mellett szigorításokra is sor került, mivel a szolgálati időbe csakis a munkaviszony, illetve vállalkozási jogviszony számítható be nyugdíjra jogosító időszaknak. Az is feltétel, hogy meg kell lenni minimálisan 32 év kereső tevékenységnek a negyven évből. Vannak persze kivételek, ilyen például, amikor valaki részére súlyosan fogyatékos gyermek tekintetében ápolási díj került megállapításra, az ő esetében 30 évnek kell meglennie. A szabályozás szerint, aki öt gyermeket nevelt, annak egy, minden további gyermek után plusz egy évvel kevesebb időt kell csak igazolnia, de a felső határ maximált, mégpedig 7 évben. A beszámítható, nem kereső tevékenységek közül szolgálati időnek számítható a Tgyás, a GYED, a GYES, a GYET és a már említett súlyosan fogyatékos gyermekre igénybe vett ápolási idő. Nem számít viszont figyelembe vehető szolgálati időnek, illetve kereső tevékenységnek a munkanélküli ellátás ideje, vagy a tanulmányi időszak, sőt, a megállapodásos alapon kifizetett nyugdíjjárulék sem.

A legutolsó változás lényege, hogy vannak olyan új tevékenységek, melyek már beszámíthatók a szolgálati idő számításakor, és így a Nők 40 plusz program 2015-ös változatában is természetesen figyelembe vehetők, ilyen többek között az 1997. december 31.-ét követően egyéb jogviszonynak számító tevékenységek, mint a vezető tisztségviselői minőségben végzett munkák. De ezen kívül még beleszámolható a jogosultsági időbe – a GYES-nek megfelelően – az olyan fizetés nélküli szabadság időtartama, mely a 30 napot meghaladó idő feletti akkor, hogyha 3 évesnél kisebb, illetve 12 évesnél fiatalabb fogyatékos gyermek gondozása miatt, vagy 10 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén vett az illető nő igénybe.

Amikor a Nők 40 plusz program elindult, akkor kezdetben az olyan nők alkották a jogosultsági csoportot, akik minimum 39 év jogosultsági időt igazolni tudtak, illetve minimum fél éve igazoltan álláskeresők voltak és a munkaügyi nyilvántartásban szerepeltek. A módosulás alapján ma már beléphetnek ebbe a programba tekintet nélkül jogosultsági idejükre azok a nők, akik elmúltak hatvan évesek és álláskeresők, valamint azok az 55 évet betöltött nők is, akiknek meg van minimum 37 év jogosultsági idejük. Ezeknek a nőknek az a feltétel a nyugdíjjogosultságra vonatkozóan, hogy közvetlen a támogatást megelőzően minimum egy hónappal szerepelniük kell a nyilvántartott álláskeresők között.

A kedvező új feltételek biztosítanak az 55. évüket betöltött nők számára a Munkahelyi Akcióterv keretén belül adókedvezményt és legfeljebb tíz hónapos támogatási időszakot támogatva ezzel a nyugdíjba vonulásuk megkönnyítését.

Mondja el véleményét nekünk:

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás