szolgalati ido szamitasaSzolgálati idő számítása 2015 - 2016 évben - A jelenlegi nyugdíjrendszer állandó finomításokon megy keresztül, még ha erről nem is kapunk naponta híreket. A folyamat egészen biztos, hogy még hosszú ideig tart, míg végre kiforrja magát, ha egyáltalán ez bekövetkezik. A témakörön belül sokakat érintő kérdés, vajon hogy lesz 2015-ben számítva a szolgálati idő, hiszen ez adja a majdani nyugdíj alapját és semmi garancia nincs arra, hogy e téren ne hozna a következő év változást.

Azt persze nem lehet megjósolni, hogy pontosan milyen módosításokkal lehet esetleg számolni, az biztos, hogy a változások legfőbb oka mindenkor az épp aktuális politikai és gazdasági helyzet. Azt tudjuk, hogy a szolgálati idő nagy jelentősége az öregségi nyugdíj összegének megállapításakor jelentkezik, mivel ez határozza meg ma a nyugdíj mértékét. Ide tartozik a rendes öregségi nyugdíj és a ma még igénybe vehető nők kedvezményes üregségi nyugdíja, valamint az öregségi résznyugdíj is. Az, hogy ezek közül ki melyik kategóriába soroltan igényli a nyugdíjat, az alapvetően meghatározza az összeg felső határát, de ugyan ilyen sokat számít a szolgálati idő is. A rendelet szerint az a személy jogosult teljes öregségi nyugdíjra, az a számára előírt öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és e mellett rendelkezik minimum 20 év szolgálati idővel, melyet igazolni tud. Öregségi résznyugdíjban az részesülhet, aki ugyan ezeknek a feltételeknek megfelel, azonban nincs meg a 20 év szolgálati ideje, de igazolni tud minimum 15 évet. A nők esetében azok élhetnek a kedvezményes üregségi nyugdíj lehetőségével, akik minimum 40 év szolgálati időt igazolni tudnak, és ebben az esetben ezt kortól függetlenül tehetik meg.

Az, hogy milyen változások állhatnak be és hogy lesz számítva 2015 és 2016 évben a szolgálati idő, az nagy talány egyelőre, de az biztos, hogy ma még alapvetően azt számítják biztosított időszaknak, amely időpontokban az adott személy igazolhatóan biztosított volt, tehát a nyugdíjjárulék levonásra került tőle. Ez alá az alábbi esetek tartoznak:

 

  1. az az időszak, amelyre meg lett fizetve az előírt nyugdíjjárulék,
  2. az az időszak, amely alatt a jogosult személy gyermeknevelési támogatásban, gyermeknevelési segélyben, vagy ápolási díjban részesült,
  3. katonai szolgálati idő,
  4. terhességi gyermekágyi segélyen, táppénzen, baleseti táppénzen töltött időszak,
  5. egyházi jogi személy által olyan igazolt időszak, amely alatt a jogosult személy egyházi minőségben tevékenykedett és ez után megfizették a nyugdíjjárulékot,
  6. szolgálati időnek számítják azt az időt, amely 1997. 12.31. előtt annak minősült,
  7. szolgálati időbe számítják azt az időszakot, melyre az illető személy igazoltan nyugdíj előtti munkanélküli segélyben, munkanélküli járadékban, vállalkozói járadékban, keresetpótló juttatásban, vagy álláskeresési juttatásban részesült amennyiben ezen időszakokra megfizette a nyugdíjjárulékot, valamint ide tartozik a rehabilitációs járadék folyósítási időszaka is.


Most sokan úgy vélik, hogy nagy valószínűséggel a szolgálati idő számításában 2015 és 2016 során nem állhat be nagy változás, de erről biztosat majd akkor lehet mondani, ha elindul a következő év és látható, hogy mi változik, mi nem.

Kérjük, mondja el a véleményét, mert véleménye másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás