magannyugdijpenztar allamositasMa Magyarországon körülbelül öt magánnyugdíjpénztárban, több mint 60 ezer ember 200 milliárd forintnyi vagyonát tárolják. Ez az összeg a magánnyugdíjpénztári rendszer 2011. és 2012.évben történő teljes renoválása és sok nagy és kisebb magánnyugdíjpénztár megszűnése folytán a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári megtakarításról csökkent ekkorára. A Nemzetgazdasági Minisztérium november 21.-ei előterjesztése szerint 2015. január 1-től az összes jelenleg működő magánnyugdíjpénztár mellett többször is makacsul kiálló résztvevők, azaz tagok vagyona végül mégis az államkasszába fog vándorolni.

A javaslat szerint minden egyes magánnyugdíjpénztárnak befellegezhet. A jogszabály, amely erről rendelkezik, azt mondja ki, hogy a Pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken. A szöveg, azaz a törvény nem egészen világos, sőt mi több ködös, de ha ezt úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, tehát 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó is egyértelmű lesz, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem fogja teljesíteni a megadott feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből egyértelműen látszik.

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakokban szinte kivétel nélkül támogatásokból működnek, amit vagy a tagok vagy külső szervezetek adtak számukra, vagy már a korábban felhalmozott vagyonukat élték fel. A Horizont Magánnyugdíjpénztár a napokban elkészített felmérése alapján a magánnyugdíjpénztári tagok 95% ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magán nyugdíjpénztári rendszerben maradt és ragaszkodik a tagsághoz.

Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi állása szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol.  Ez hihetetlenül nagy problémát jelent majd azoknak, akik elvesztik az eddig összegyűjtött vagyonukat, hiszen amiért eddig dolgoztak az egyik pillanatról a másikra semmivé lesz.

Nem tudni, hogy a kormány mennyire gondolta ezt át és, hogy mennyire van meggyőződve ennek a törvénynek a helyességéről vagy alkalmazásáról, de az már biztos, hogy ez a törvény életbe fog lépni és akkor a magánnyugdíjpénztárak köddé fognak válni. Mindenesetre reménykedjünk abban, hogy ez még meg fog változni mielőtt életbe lépne, hiszen ez nagyon nagy közfelháborodásra adhat okot. Ez egy meglehetősen meglepő törvény olyan értelemben, hogy esetleg a kormány nem mérte fel ennek a törvénynek a súlyát kellő képen.

A magánnyugdíjpénztárak azért jöttek létre, hogy az emberek önerőből tudják finanszírozni a nyugdíjas éveiket. Ezzel a törvénnyel nem könnyítik meg ezen emberek helyzetét, hiszen nem lehet visszacsinálni vagy újra visszatenni az összegeket, hogy ha a pénztár egyszer csak megszűnik és minden pénzösszeg az államkasszába fog menni.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy látogassák meg az oldalt sűrűbben, hogy minél több információt tudjanak meg ezen eseményekről, hogy ne maradjanak le olyan információról, ami esetleg érdekelheti és érinti önöket. Az ilyen hírek miatt érdemes visszatérni, mert nem tudhatja, hogy mi érintheti önt és ebben az esetben sokkal jobb, hogy ha minél hamarabb megtudjuk azt, ami velünk kapcsolatos, mert akkor talán tudunk még tenni valamit előtte. Viszont ebben az esetben sajnos könnyen lehet, hogy nem tudunk semmi olyat tenni, ami megváltoztatná a végkimenetelt és ez talán a legrosszabb. Mindenesetre mindenképpen meg kell tenni azt, hogy felkeres pár szakembert vagy felhívja az adott pénztárat, tudnak-e van-e valami lehetőség arra, hogy tegyenek valamit ebben a kérdésben. Reméljük, hogy nem végződik ez tragikusan önnek és nem fogja elveszíteni azt a vagyont, amit eddig összegyűjtött.

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás