1 logoFontos változások lépnek életbe a rokkant nyugdíj helyett 2015-ben valamint 2016-ban. Fontos azt azonban tisztázni, hogy mi is a különbség a rokkantsági ellátás, a rokkantsági járadék illetve a rehabilitációs ellátás között. 2016-ban jó néhány új szabály lép majd életbe, ami a megváltozott munkaképességűek életére illetve pénzügyeire is kihatással lesz. A rokkantsági járadékba azok az ellátások tartoznak, amiket a 2011-es törvényi változások egyáltalán nem érintik. Ilyen járadékot csak is azok kaphatnak, akik teljesen munkaképtelenné váltak a 25. életévük betöltését követően. 2008 előtt ez 100 százalékos munkaképesség csökkenést eredményezett, míg 2008 után ez a százalék már 80-99 re csökkent.

A kormány törölte el 2012. január 1-jei hatállyal a baleseti rokkantság illetve a rokkantsági nyugdíj intézményét, így ezt követően már új elnevezések valamint feltételrendszer jelent meg. 2012-től kezdve nem állapítható meg rendszeres rehabilitációs járadék, szociális járadék, átmeneti járadék illetve bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka sem. Csak rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátást állapíthat meg az állami rehabilitációs hatóság a megváltozott munkaképességű emberek számára 2015-ben illetve 2016-ban. Ez az illetékes megyei-, vagy fővárosi kormányhivatalt jelenti jogilag.

Rokkantsági ellátás - Ez egy új ellátás, amit 2011-ben vezettek be. Ide kerültek azok az emberek, akiknek az egészségi állapota maximum 60 százalékos, eszerint az össz – szervezeti egészségkárosodása minimum 40 százalék. 2015-ben csak és kizárólag azok számára állapították meg ezt az ellátást, akik számára a rehabilitáció még nem javasolt, ennek fényében tehát nem jár nekik a rehabilitációs ellátás vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt maximum 5 év múlva érik csak el. Azok az emberek jogosultak 2015-ben illetve 2016-ban a rokkantsági ellátásra, akiknek százalékos módon már megállapították egészségi állapotát, ám a rehabilitáció nem javasolható nekik az egészségügyi kockázatok miatt. Még azok számára állapítható meg e járadék, akiknek helyreállítható lehetne ugyan egészségügyi állapotuk rehabilitációval, ám nem haladja meg az 5 évet az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam.

2015-ben is a minimálbér összegéhez viszonyítva adják meg a rokkantsági ellátás összegét, illetve egy minimális valamint egy maximális összeget határoznak meg. Az összeget még emellett a megváltozott munkaképességű ember havi átlagjövedelme is befolyásolja. 2015-ben 1,8 százalékkal emelték, mint ahogy a nyugdíjakat is. Addig, amíg a rokkantsági ellátást folyósítják számunkra, ez kieső időnek számít, tehát nem számít bele a szolgálati időbe. A rehabilitációs hatóság felé minden felmerülő változást 15 napon belül be kell jelenteni.

Rendszeresen végeznek orvosi felülvizsgálatot, aminek az a célja, hogy esélyt kaphasson a megváltozott munkaképességű ember arra, hogy abban az esetben, ha állapota jelentősen javult, akkor a munkaerőpiacra vissza tud térni. A minősítést egy négy tagú bizottság végzi. Rokkantsági ellátást a rehabilitációs hatóságoknál lehet kérvényezni. Az esetleges rokkantsági állapotot pedig számos orvosi lelettel illetve papírral kell bizonyítani.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás