egyeni nyugdijszamlakAz egyéni nyugdíj számlák sorsa, aktiválódása vége még nem látszik és ez két és fél év alatt nem tudott összejönni. Nagyon sok mindenben vitáznak, mert nem tudnak dűlőre jutni egy ilyen fontos kérdésben. Pedig a kormány elkötelezte magát az ügy mellett, hogy a nyugdíjpénztári tagoknak a megtakarítása nem fog elveszni. Egyesek szerint a nyugdíjrendszerben olyan változások léptek életbe, amik nem követelik már meg a megtakarítások jóváírását. Ez azért fontos, mert ebből sejteni lehet, hogy a nyugdíj reformot most egy kicsit félreteszik és nem lesz napirenden.

A nyugdíj nagyon fontos része az életünknek, mert egy élet munkájának gyümölcse a tét, és egy életen át tesszük félre az idős kori boldogulásunkra az összegeket. Ha valaki nem kap nyugdíjat, az nagy bajban van, ugyanis nem lesz képes fizetni a havi összegeket, de lassan már ott tartunk, hogy addig dolgoznak az idősebbek, amíg csak tudnak, amíg erejükből telik. Ezért kell reformokat behozni. Viszont később azt állították, hogy lesz nyugdíj reform, csak kicsit elfogják húzni.

Ki lett nyilatkoztatva az is, hogy garanciát kell vállalni a kormánynak a magán számlavezetés intézményének bedolgozására az állami nyugdíjrendszerbe és az értékállóságot is garantálni kell. Ezért olyan fontos ügy ez és mindenképpen foglalkozni kell vele, hogy megváltozzon végre a rendszer és a szakadékok ne legyenek akkorák. Ezután egy kis időre nem foglalkoztak a nyugdíjakkal és elült ez a kérdés, de minden évben előveszik, és mindig foglalkozni kell vele, mert nem fog aktualitásából veszíteni ez szinte biztos. Viszont nagyon nehezen lehet kivitelezni ezeket a dolgokat, ezért kell olyan megoldást találni, amit könnyen meg lehet oldani és be lehet vezetni, hogy minden simán menjen. A társadalombiztosítási rendszerben kialakítanak egy számlát, ahol minden egyes magán személy megnézheti az adatait. Hasonló az egészségügyi rendszerben lévő számlához., ez lesz az egyéni nyugdíjszámla, ami ki tudja, mikor fog valójában aktiválódni?

A nyugdíjakkal kapcsolatos probléma azért áll fent, mert nagymértékben megnövekedhet a nyugdíjasok létszáma. Mivel öregedő társadalom vagyunk, több lesz a nyugdíjas, mint az eltartó, ezért több ember kell majd a nyugdíjak kitermeléséhez. Tehát az aktívak, azaz az eltartók száma drasztikusan lecsökken, és ez bajt jelenthet nem csak a nyugdíjakra nézve, de egyéb gazdasági területeken is. Azt tudni kell, hogy egyre több igény merült fel és ezeket nagyon nehéz mind egyszerre kielégíteni. Sok mindenre oda kell figyelni és persze nem mindegy, hogy mindez, hogy történik. Úgy kell egy rendszert vagy egy törvényt megalkotni, hogy mindenkinek jó legyen, ami nagyon nehéz.

Ennek ellenére mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az eseményeket és az elkövetkezendő döntéseket, hogy megtudhassuk, hogyan alakulnak a dolgok a nyugdíj háza táján és, hogy ne maradjunk le semmi olyanról, ami érdekelt volna minket. Mert ha megtesszük a szükséges lépéseket azért, hogy beszerezzük az információkat, akkor a jövőben tisztában leszünk a nyugdíjak kimenetelével és az ügyekkel, amik hozzá kapcsolódnak. Ezért látogassanak vissza az oldalunkra, hogy rengeteg dolgot megtudjanak a jövőben átalakuló vagy érkező törvényekről. Hogy az egyéni nyugdíjszámlák 2015 vagy 2016 évben aktiválódnak-e, rengeteg tényezőtől függhet. Elsősorban attól, hogy a kétféle képen is értelmezhető egyéni számlát vajon a kormány majd melyik módon kívánja alkalmazni. Tudni kell ugyanis azt az információt, hogy a kifejezés egyrészt értelmezhető úgy, hogy a tb rendszeren belül mindenki kap egy nevére szóló egyéni számlát, amelyet egy bizonyos mélységig folyamatosan nyomon követhet. A másik, hogy az egészségügyben működő egyéni számlához hasonlóan – ahol is a TAJ szám beütésével bárki le tudja ellenőrizni például azt, hogy a munkaadója fizeti-e utána rendesen a tb-t.

Bármelyikre esne a választás, igazából semmiféle reformot nem jelentene, hiszen ezen megoldások egyike sem több mint egy informatikai fejlesztés. Erre könnyen hivatkozhat is a kormány, hogy ezt gondolta a nyugdíjrendszer reformjának. Persze ez a fejlesztés sem vitelezhető ki pár nap, vagy hónap alatt, hiszen a személyek adatainak felvitele már önmagában egy akár több éves folyamat lehet, mivel minden egyén teljes nyugdíjjogosultsági előzményeit, járulékokra vonatkozó „kórtörténetét” be kell vinni a rendszerbe ahhoz, hogy a valós és kellő adatokat ki lehessen belőle nyerni. Aki rendszeresen nyomon követi az eseményeket, az emlékezhet arra, hogy a fenti kérdésben már az előbb leírt tartalommal immár két évvel ezelőtt is megjelent Varga Mihály nyilatkozata, ami óta igazából semmi nem történt, sőt ez volt 2010-ben a Fidesz egyik legsarkalatosabb kampánypontja. Jelenleg már elég régóta nem téma sem a nyugdíjreform, sem a korhatárkérdés, így azt sem lehet tudni, hogy az egyéni nyugdíjszámlák 2015 vagy 2016 évben, vagy egyáltalán valaha aktiválódnak-e.

  
Ezt már olvasta?Bezárás