nyugdij elotti allaskeresesi segelyNyugdíj előtti álláskeresési segély 2015 - 2016 - Az álláskeresési segélyt az az ember kapja meg nyugdíj előtt, aki a következő feltételeknek felelnek majd meg. Aki álláskeresőnek minősül az mindenképpen megkapja, vagy aki táppénzben nem részesül, de az is, aki baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult. Akinek nem sikerült önerőből állást találnia, vagy aki munkát szeretne vállalni, de nem sikerül neki, ráadásul az állami szerv sem tud neki munkát ajánlani. Akkor is kap álláskeresési segélyt az adott nyugdíj előtt álló álláskereső, hogyha 90 napon keresztül álláskeresési járadékban részesült, de kimerítette azt.

A másik fontos szempont, hogy 5 év legyen hátra a tényleges nyugdíjig és bizonyítható, hogy minimum 45 napon keresztül részesült álláskeresési járadékban, valamint rendelkezni kell azzal a szolgálati időmennyiséggel, ami szükséges a nyugdíjazáshoz. Az is élhet a lehetőséggel, aki esetében az előírt körülmények között munkába állás miatt szűnt meg az álláskeresési járadék folyósítása és nem lett jogosult ismételten erre az ellátásra.


Attól a naptól aktív a segély, amelyik napon benyújtottuk azt. Tehát onnantól számít aktívnak a segítség, ha beadtuk a kérelmet. Igénybe venni pedig addig lehet, amíg nem kaphatja meg az illető a baleseti rokkantsági nyugdíjat vagy az öregségi esetleg a baleseti nyugdíjat. A nyugdíj előtt álló álláskereső részére tehát, mint álláskeresési járadék folyósítható az álláskeresési segély, amely mellé költségtérítés is kifizetésre kerül. A segély összege az igénylés benyújtása idején aktuális kötelező legkisebb munkabér összegének 40 százalékát alapként véve kerül megállapításra, mely 2015-ben 105.000 forint. Amennyiben a járulék alapjaként figyelembe vehető összeg ennél kevesebb volt, akkor a járadékalap szem előtt tartásával kell a segély összegét kiszámítani. A nyugdíj előtti álláskeresési segélyt addig lehetséges folyósítani, amíg az öregségi nyugdíj, illetve a megváltozott munkaképességű személy nyugdíjellátásának megszerzése időpontja el nem érkezik.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély iránti kérelmet a Fővárosi, illetve megyei kormányhivatal munkaügyi központjába kell beadni, természetesen a lakhely szerint illetékes kirendeltségen. A kérelem beadásának formai követelményei is vannak, ezt a rendelkezésre bocsátott nyomtatvány kitöltésével lehetséges teljesíteni, ezen kívül pedig mód van arra is, hogy a kérelmezési szándékot e-mailen benyújtsuk, de csak jelzés szinten, mivel ez a forma nem egyenlő a személyes benyújtással. A nyugdíj előtti álláskeresési segély szempontjából nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek az irányadó öregségi korhatárok, amikor is adott személy jogosulttá válik a nyugdíjazásra, vagyis születési évszám alapján ki hány éves korában válik jogosulttá a nyugdíjazásra.

1952. január 1.-je előtt születettek esetében a betöltött 62. életév, 1952-ben születettek esetén a 62. életév betöltését követő 183. nap, 1953-ban születetteknél, a betöltött 63. életév, 1954-ben születetteknél a 63. életév betöltését követő 183. nap, 1955-ben születettek esetében a betöltött 64. életév, 1956-ban születetteknél a 64. életév betöltését követő 183. nap, az 1957-ben vagy az után született személyekre vonatkozóan pedig a betöltött 65. életév. Minden érintettnek igen nagy jelentőségű lehet ez a segély, hiszen ha megkapjuk ezt a juttatást, azzal át lehet vészelni azt a maradék időt amíg nem válunk jogosulttá a nyugdíjra, vagy pedig nem jön szembe egy olyan lehetőség, amivel élni tudunk és megoldódik a helyzet a nyugdíjazásig.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás