rokkantsagi jaradekA rokkantsági nyugdíj eltörlésével ma már azok, akik ilyen juttatást kaptak volna, rokkantsági járadékhoz jutnak hozzá. Viszont az is fontos dolog, hogy ugyan ezek a szabályok vonatkoznak 2015-2016 évre is.

Az utolsó alkalommal azért változtatták meg a szabályokat, hogy több pénzt spóroljanak meg. Ennek érdekében azokat az embereket szűrni és kiválasztani kellett, akik hozzá akartak jutni a támogatáshoz, de joguk nem igen volt hozzá.

Azt is tudni kell, hogy Magyarországon azon személyek száma igen magas, akik ezt az ellátást kapják. Volt egy felmérés, amiből az derült ki, hogy a nem munkaképes személyek száma nem egy valós jelzés. Ezért kellett felülvizsgálatokat elrendelni, amit egy erre kijelölt bizottság hajt végre. Ezek után csak azok kapnak ilyen jellegű járadékot, akik valóban rászorulnak és jogosultak erre. Nagyon sok átalakulást eszközöltek már eddig is ebben a szabályrendszerben. Azzal, hogy eltörölték a rokkantsági nyugdíjat, az egész rendszer szerkezete átalakult. Megjelent a rokkantellátás és e mellett megjelent a rehabilitációs ellátás. Rehabilitációs ellátásban olyan személyek részesülnek, akik ha megkapják a megfelelő kezeléseket, újra munkaképesek tudnak lenni. Viszont a baleseti rokkantnyugdíjat is véglegesen eltörölték, ami szintén befolyásolja a rendszer változásait. De mindemellett még a bányászoknak járó egészségkárosodási ellátása is megszűnt. El kell dönteni azt, hogy melyik személy mire jogosult és ezt mindene esetben a Rehabilitációs Bizottság dönti el. Ha az az eredmény születik, hogy nem jogosan kapja meg az ellátást az a személy, aki igényelte, akkor azonnal kirekesztik.

Tehát a rokkantsági járadék csakis akkor vehető igénybe 2015-2016 év során, hogyha az adott személyről megállapítják, hogy a feltételeknek megfelel. Csak akkor vehető igénybe, ha legfeljebb 60%-os egészségi állapottal él együtt az igénylő, azonban, ha a rehabilitációs kezelés nem használ vagy is nem látni azt, hogy felépülne, és újra munkaképes lenne az illető, akkor kap rokkantsági nyugdíjat. Ez a támogatás mindig más kötelességgel jár és a bizottság elé feltétlenül el kell menni és el kell fogadni azt a munkát, amit ajánlanak. Az egy nagyon fontos tény, hogy miközben folyik az ellátás az alatt is lehet munkát vállalni. Viszont a rehabilitációs járadék erre az időre megszűnik, valamint akkor sem folyósítanak tovább, hogy ha az adott munkavállaló keresőképtelen lesz.

A döntés természetesen csakis a bizottságon múlik és az ő döntésük alapján lesz az ügynek ilyen vagy olyan kimenetele. A rehabilitációs összeg az a minimálbér 30-50%-a közé kerül. Ezért ennyivel kell számolnunk, jó, hogy ha előre kalkulálunk és beosztjuk a támogatást, hogy ne kerüljünk bajba a pénzügyekkel. Viszont az, hogy ezen az intervallumon belül hova esik ez az összeg, az szintén a bizottsági döntésen múlik majd. Tehát azoknak, akik esetében így döntenek, tudniuk kell, hogy csak korlátozottan dolgozhatnak és vállalhatnak munkát. Ez azért van, mert csak akkor vállalhatnak munkát, hogy ha nem haladja meg a 3 hónapos bérük a minimál bér 150%-át.

Tehát ezek nagyon fontos eszközölések a magyar rendszerben, hiszen minden olyan embernek esélyt kell adni, akik úgy gondolják, hogy betegségük vagy ellátásuk ellenére munkát akarnak vállalni. Ezt a döntést csak becsülni lehet és minden lehetőséget meg kell adni nekik a normális életvitel előteremtésére. Hogy ha még több ilyen hírrel kapcsolatos információra kíváncsi, akkor nyugodtan látogassa sűrűn weboldalunkat, hogy minden ilyen hír a lehető leggyorsabban landoljon önnél. Ezek a támogatások nagyon nagy részt képeznek nem csak a mi életünkben, de a társadalom életében is, hiszen mint ahogy feljebb említettük nagyon sokan akarnak és rendelkeznek ezzel a támogatási formával. Reméljük, hogy kielégítő információkkal tudtunk szolgálni önnek és ne feledje, hogy itt bármikor értesülhet a legfrissebb hírekről és nyugdíjakkal vagy rokkantellátással kapcsolatos beszámolókról. Ne feledje, hogy egyre több olyan ember él Magyarországon, akiknek kell a segítség és a támogatás.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás