rokkant nyugdijRokkantnyugdíj felülvizsgálat 2015 - 2016 évben, rokkant nyugdíj megállapítása - Nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy a kormány mennyire nyúl hozzá a nyugdíjak jogszabályaihoz. Egyre több változtatást eszközölnek, amik valószínűleg még évekig fognak tartani, persze ezt befolyásolhatja a választások kimenetele. De azzal tisztában kell lennünk, hogy egy ilyen összetett rész megváltoztatása nagyon sok időt és energiát igényel.

A két fontos része a nyugdíjnak az a nyugdíj korhatárának kitolása és a korkedvezményes nyugdíj valamint az idő előtti nyugdíjazás eltörlése. Ezzel az volt a cél ,amit el akartak érni, hogy csak azon ember kaphassa meg nyugdíját, aki jogosult az öregségi nyugdíjra.

Ez azzal járt, hogy a rokkantnyugdíjak megszűntek és így már két éve nem kap senki ilyen támogatást ezen a néven. Ezek utána a rokkantnyugdíjat két részre bontották fel. Az egyik a rokkant ellátás lett, a másik a rehabilitációs ellátás. Akik nem kapnak rokkantsági ellátást az egészségi állapotukra tekintettel, azok kapják a rehabilitációs ellátást. Viszont ez csak akkor léphet életbe, hogyha a rehabilitációs eljárás után újra munkába tudnak állni a betegek. Azok részesülnek rokkantsági ellátásban, akiknek az egészségi állapota nem hozható rendbe a rehabilitációval. Persze jogos lenne az érdeklődés aziránt, hogy ki hozhatja meg azt a döntést, ki milyen fajta ellátásban részesülhet.

A rehabilitációs bizottság éppen ezért van, hogy ilyen kérdésekben döntést tudjon hozni. Ők végzik ezeknek az embereknek a bekategorizálását, a felülvizsgálatát, azaz minősítését. Akik 1. vagy 2. rokkantsági kategóriába sorolhatóak és még 5 év van hátra az öregségi nyugdíjkorhatártól automatikusan rokkantsági ellátást fognak kapni. Ahhoz, hogy igényelni tudjuk, 60%-os egészségi állapotra van szükség vagy akár alacsonyabbra. 2014-ben is felülvizsgálták tehát a rokkantnyugdíjasokat.  Ez annyira kiterjedt, hogy a kormány többeket is bele vesz a rokkantak felülvizsgálatába, mindezt azért, hogy gyorsabban befejeződjön. Be lett vezetve egy úgynevezett munka szimulátor, ami segít ezekben az ügyekben és könnyebbé teszi az állapotfelmérést.

Ezek az intézkedések 2015-ben is jelen lesznek és még 2016 évben is persze némi változtatással megspékelve, ugyanis előre nem lehet tudni, hogyan fognak alakulni a szabályok módosításai, mert itt van még előttünk a választás, aztán ki tudja, hogy alakul az elkövetkezendő év, de abban biztosak vagyunk, hogy akkor is terítéken lesz ez a lényeges kérdés.  Minden esetre figyelmesnek kell lennünk, hogy minden hírt időben elkapjunk és készen álljunk a legfrissebb információkra is, ne maradjunk le semmi olyanról, ami érdekelhet minket, és ha érintettek vagyunk, befolyásolhatja is jövőnket. Ezt meg lehet előzni azzal, hogy rendszeresen visszalátogat oldalunkra, hiszen folyamatosan frissülnek a rovatok és ön lehet az első, aki értesül a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos hírekről.

Nem lehet csak úgy elsétálni a téma mellett, mivel rendkívül sok embert érint és ezzel foglalkozni kell. Olyan megoldásokat kell eszközölni, hogy végül abba az irányba menjünk, ami mindenkinek jó, persze ezt néha nehéz összehozni, de reménykedni mindig lehet és kell is. Nem szabad csüggedni, hogy ha nem úgy alakul valami amit elterveztünk viszont ha figyel és vár akkor mindent időben meg fog tudni a fontos teendőkkel kapcsolatban. Mivel a rokkantnyugdíj 2015 - 2016 során is jövedelempótló keresetnek fog számítani, így kizárólag azok részesülhetnek ebben az ellátásban, akiknek nem engedi meg az egészségi állapotuk, hogy állandó jellegű munkát vállalhassanak. Lényeges tudni azt is,hogy a rokkantnyugdíj felülvizsgálat idején arra is figyelmet fordít a bizottság, hogy az alapvető feltételek biztosítva legyenek, vagyis a kérelem benyújtását megelőzően az illető kérelmező legalább 3 évig biztosított jogviszonyban kellett legyen. Ettől függ ugyanis főként, mekkora összeg lehet az ellátás. Szintén fontos momentum, hogy a megítélt rokkantellátás minden évben ugyan annyival kell emelkedjen, mint a rendes öregségi nyugdíj összege.

 


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás