Hagyományos Magyar receptnek mondható a marhapörkölt és valójában nem is hinnénk, hogy ne lenne olyan Magyar, aki legalább egyszer meg ne kóstolta volna. A háziasszonyok legtöbbjének repertoárjában alapételként ott szerepel a pörkölt, hiszen elég gyorsan el lehet készíteni, nem is bonyolult és ha ügyesen vásárolunk, nem is nagyon drága, az alábbi alapanyagok találhatók az igazán jó és finom marhapörkölt receptben:
- 80 dkg marha lábszár
- 3 evőkanál sertészsír
- 2 db közepes nagyságú vöröshagyma
- 3 evőkanál pirpsparpika
- 1 csapott teáskanálnyi só
- ízlés szerint őrölt bors, római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
Az alapanyagokat elő kell készíteni. A vöröshagymát vágjuk fel, a húst pedig nagyjából 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. A lábasban, bográcsban, wokban, vagy bármely edényben, amiben főzünk olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a hagymát és pirítsuk szép üvegesre. Ha üveges a hagyma, tegyük rá a húst és forgassuk meg a hagymás zsíron, míg mindenütt szépen kifehéredik. Ekkor tegyünk rá sót és a tűzről lehúzva a pirospaprikát is szórjuk rá. Ezekkel is alaposan forgassuk át pár percen keresztül. Felengedjük 1-2 dl vizzel és hozzáadjuk a fűszereket. Ezt követően semmi más dolgunk nincs, mint kb.3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst és 10-15 percenként ellenőrizzük, hogy van-e rajta elég víz. Ha kezd elfőni róla, mindig ráöntünk 1-2 dl-t.
Ha vösörboros pörköltet szeretnénk készíteni, mert a marhapörköltnek ez a változat is nagyon finom, a feltöltéskor használhatjuk a vörösbort. A lényeg hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig. Mikor a húst kóstolásra nagyjából jónak érezzük - kb. 30-50 perccel az elkészülés előtt -, rádobjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Tovább főzzük és megvárjuk, amíg a zöldségek is puhára főnek. Ilyenkor már nagyon kell koncentrálni, le ne égjen a pörkölt. Gyakran öntsünk rá vizet és kevergessük néha. Már tálalhatjuk is. Köretként adhatunk hozzá nokedlit, knédlit, de fogyasztható sós vízben főtt burgonyával is, valamint bármely körettel tálaljuk, savanyúság is illik hozzá.
Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}
Új aktualitások
- Igazán jó csirkés palacsinta recept és az elkészítése - 24/07/2015 06:20
- Igazán jó édes-savanyú csirke recept és elkészítése - 20/07/2015 08:35
- Igazán jó dióval töltött pulykamell recept és elkészítése - 20/07/2015 08:26
- Igazán jó karajszelet lecsós csirkemájjal recept elkészítése - 19/07/2015 20:59
- Igazán jó vadas marha recept és elkészítése - 19/07/2015 20:36
- Milánói makaróni recept hússal és gombával - 14/07/2015 10:31
Régebbi aktualitások
- Igazán jó brassói aprópecsenye recept és az elkészítése - 14/07/2015 07:07
- Igazán jó tejfölös gombapörkölt receptje és elkészítése - 13/07/2015 21:06
- Igazán jó rakott karfiol recept és elkészítése - 12/07/2015 20:35
- Igazán jó töltött paprika recept és elkészítése - 11/07/2015 20:59
- Igazán jó darált húsos rakott zöldségek recept elkészítése - 10/07/2015 20:47