A káposzta, mint alapanyag eléggé megosztó. Sokan nem szeretik, mivel eléggé felfújja az embert. De ha a darált húsból már unjuk a bolognait és a fasírtot, s valami finomat, egészségeset mégis egyszerűt szeretnénk készíteni, érdemes ezt a receptet kipróbálni. A tejfölnek hála nagyon fellazítja és igazán szaftos lesz. Jó magyar konyhához híven, ha a hozzávalókra pillantunk, látjuk, hogy a sztenderd alapanyagok itt is kellenek, mint például a hagyma, pirospaprika és a bors. Ennek az ételnek is az alapja az olajon üvegesre pirított paprikás, borsos hagyma. De ez egyáltalán nem baj, mert ezekkel az alapanyagokkal jóformán bármit elkészíthetünk.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 kg savanyú káposzta
- 2-3 ek zsír vagy olaj
- 15 dkg rizs
- só
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- őrölt bors
- 4 dl tejföl
Igazán jó Kolozsvári rakott káposzta recept és elkészítése: A káposztát öblítsük át és egy kevés zsiradékon- lehet az olaj vagy zsír- egy jó 10-15 percig pároljuk meg. A rizst egy kevés olajon, pirítsuk meg gyors kavargatás mellett, majd óvatosan- vegyük lejjebb a gázt is- kétszer annyi vizet öntünk rá, mint amennyi rizst készítünk és a vízben puhára pároljuk. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és apró darabokra felvágjuk. Egy kevés olajon pedig pirítsuk meg, ha már üveges a hagyma szórjuk meg a paprikával, jól keverjük össze. Ezután ráönthetjük a darált húst. Kis idő elteltével (20perc) ha már kezd fehéredni a húsunk, fűszerezhetjük a sóval és a borssal ízlés szerint.
Egy tűzálló tálat vagy egy magasabb falú tepsit kenjünk ki zsírral. A tál avgy tepsi aljába rakjuk bele a káposzta felét, s ha készen van a hús, szépen a káposzta tetejére kenjük. A hús után következő rétegként jöhet a már megpárolt rizs. Kis tejföllel meglocsoljuk és a maradék káposztát is rárakjuk a rizs tetejére. A tetejét kenjük még be tejföllel és már tehetjük is az előmelegített sütőbe. Előmelegített, 180 C-os sütőben kb 50 perc alatt sül készre a káposztánk. De persze az is előfordul, hogy nem teljesen 50 perc kell a sütéshez. Hiszen az alapanyagok már mind meg van főzve, sütésre az ízek remek összeérése miatt van szükség. Könnyen le tudjuk ellenőrizni, hogy kész van-e már az ételünk. Ha egy villát a káposzta levelein akadálymentesen át tudjuk szúrni. A végén egy kis reszelt sajttal is megbolondíthatjuk.
Régebbi aktualitások
- Igazán jó gombás rakott csirke recept és elkészítése - 11/10/2015 07:42
- Igazán jó kelkáposzta főzelék recept és elkészítése - 11/10/2015 07:35
- Igazán jó tojásrántotta recept és az elkészítése - 01/08/2015 20:50
- Igazán jó csirkepörkölt recept és az elkészítése - 01/08/2015 06:01
- Igazán jó csípős rakott krumpli recept és elkészítése - 27/07/2015 09:08