1 logo aktualitasok receptekA töltött paprika a legenda szerint szerb eredetű étel. A fellelt receptek közül kettővel mutatott közelebbi rokonságot. Az egyik a darált húsos töltelékkel megtöltött, ámde sütőben megsütött paprikák, amiket paradicsom és szalonnaszeletekkel takarunk be. A másik a fűszeres, hagymás paradicsomszószban rizzsel együtt főzött húsgombócok.

Hozzávalók:

  •     8 zöldpaprika
  •     2 dkg zsír
  •     1 fej vöröshagyma
  •     8 dkg rizs
  •     só
  •     őrölt bors
  •     60 dkg darált hús (sertés comb/lapocka)
  •     1 l paradicsomlé
  •     1-2 szál zellerzöld
  •     2 ek olaj
  •     4 dkg liszt
  •     2-3 kk cukor


Igazán jó töltött paprika recept és elkészítése: A megtisztított hagyma felét aprítsuk fel és egy kis zsiradékon dinszteljük meg. Szórjuk bele a rizst, majd sózzuk meg ízlés szerint. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy pont ellepje a rizst. Majd addig pároljuk kis lángon, amíg a ráöntött vizet magába nem szívja. A húst daráljuk finomra, vagy ha darált húsunk van, akkor nincs semmi tennivalónk vele. Adjuk hozzá a rizshez és ízesítsük sóval illetve borssal. A paprikákat közben mossuk meg és csumázzuk ki. A kicsumázott paprikába töltsük bele a rizses darált húst. A paradicsomlevet forraljuk fel egy nagy fazékban/edényben és tegyük bele a zellerzöldet, a fél hagymát. Majd rakosgassuk bele a már megtöltött paprikákat és lassú tűzön főzzük puhára. Ha marad ki esetleg darált húsunk, akkor kis gombócokat is készíthetünk és ezeket is tegyük a töltött paprikákkal együtt a paradicsomlébe. Az elkészült töltött paprikákat szűrőkanállal szedjük egy tálra, a zellert és a hagymát pedig távolítsuk el a paradicsomléből.

Az olajból és a lisztből készítsünk zsemleszínű rántást és ezzel sűrítsük be a paradicsomos levet. Ha szükséges, akkor hígíthatjuk egy kis csontlével vagy vízzel is akár. Ízlés szerint édesítsük, majd óvatosan tegyük vissza a töltelékeket a már besűrített szószba. Még egyszer forraljuk át így is és máris az asztalra kerülhet. Főtt vagy petrezselymes krumplit is kínálhatunk mellé, de akár kenyérrel is fogyasztható. Akár édes, akár savanykásabb, nagyon finom étel!

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás