1 logoNyugdíjemelés 2016 -
A kormány az infláció mértékével emeli a korábbi évekhez hasonlóan a nyugdíj összegét 2016. január 1-től. A kormányzati döntésekre több befolyásoló tényező is hatással lehet 2016-ban és ezeket most meg is mutatjuk Önöknek. Hivatalosan jelentették be 2015. július végén azt, hogy mindenki számára 2016. január 1-től 1,6 százalékkal - azaz az infláció tervezett mértékével - fogják megemelni a nyugdíjak összegét. Ez inkább inflációkövető emelés, nem szimpla nyugdíjemelés. Novemberben viszont még ezt a tervezett inflációt alaposan megvizsgálják, és ha szükséges még módosíthatják a nyugdíjra vonatkozó százalékos érték emelését.

Ez jelentheti azt is, hogy a jelenlegi 1,6 százalékos emelés még akár magasabb százalék is lehet majd, akár 2 vagy 2,5 százalék is. Nálunk Magyarországon a nyugdíjak összegét már évek óta annyival emeli a kormány, amennyi a forint vásárlóerejének romlása, így tehát mondhatjuk azt, hogy az infláció mértékéhez igazodóan határozzák meg a jövő évi nyugdíjemelések összegét. AZ öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint volt még 2015-ben, ám a nyugdíjasok túlnyomó többségének a havi járandósága sem éri el az átlagnyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj összege 2016. január 1-től mintegy 2 ezer forinttal fog majd havonta nőni, aki még ennél is kevesebb nyugdíjat kap, annak legrosszabb esetben havi szinten 800 forinttal fog nőni járandósága.

Mivel a nyugdíjemelés mértéke nagyon alacsony minden évben, ami annak köszönhető, hogy rekord alacsony hazánkban az infláció. Átlagosan 2013-ben 5,2 százalékkal növelték a nyugdíjat, úgy ezzel szemben 2,4 százalékos emelés volt 2014-ben, 2015-ben pedig még ennél is kevesebb, 1,8 százalékos volt. A jövő évre vonatkozó nyugdíjemelés, majd csak ezév végén fog majd világossá válni, hogy pontosan milyen mértékű nyugdíjemelésre is lehet majd jövőre szám-tani. Abban az esetben, hogyha 2016-ban az infláció mértéke eléri az 1,6 százalékot vagy a 2 százalékot is, akkor várhatóan 2016 novemberében a kormány a nyugdíjasok részére visszamenőlegesen ki fogja fizetni a 0,4 százalékos különbözetet. Ha viszont az infláció 2,5 százalékos lesz, akkor a különbözet is magasabb, azaz 0,9 százalékos lesz majd.

A nyugdíjemelést a kormány a várható infláció mértékéhez igazodóan határozza meg, nem pedig a végleges inflációéhoz. Ezt az elvet fogják továbbvinni 2016-ban is, miszerint ha a becsült infláció kisebb a ténylegesnél, akkor utólag fizetik ki a különbözetet. Ha az infláció magasabb a ténylegesnél, akkor a plusz pénzt nem veszik el a nyugdíjasoktól. Így ennek köszönhetően nőtt a nyugdíjak reálértéke is. 2016-ra vonatkozóan azt lehet jósolni, hogy egy minimális különbözetet fog majd a kormány utólagosan kifizetni, ám reálértékét tekintve nem lesz változás. Így emiatt ahogy nő mindennek az ára, úgy fog a nyugdíj értéke is nőni, tehát semmivel sem tudunk majd többet félretenni vagy esetleg költeni.Előzmények:
Nyugdíjemelés 2016 évben?
Az állami nyugdíjról is beszélt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy 2016-ban várható majd a nyugdíjemelés, ám ezzel ellentétben mindenki arról beszél, hogy az állami nyugdíjra nem lesz elegendő forrás biztosítva. Hogy mekkora segítséget jelentene a nyugdíjasok részére az emelés? Mutatjuk.

Nyugdíjemelés - Valós nyugdíjemelésről nem beszélhetünk, talán csak annyiról, hogy a nyugdíj vásárlói értéke megmarad. Viszont ezt befolyásolja az infláció, ami a pénz értéktelenedését jelenti. Összehasonlításképpen vehetjük azt is, hogy 10 évvel ezelőtt mennyi volt a nyugdíj illetve az alapvető élelmiszerek ára. Az emelés 1,6 százalékot jelent ebben az esetben, mely pontosan megegyezik a tervezett inflációval. Így tehát, igaz az, hogy a postás bizony egy kicsivel több pénzt fog nekünk hozni, ám ebből mi még nem fogunk tudni többet vásárolni.

Jelenlegi helyzet - Közel 2 millió nyugdíjas van ma Magyarországon, akiknek a fel hvonta 100 ezer forint alatti összegből él meg. Sőt ezen felül 73 ezren vannak olyanok, akik51 ezer forinti összeget kapnak az államtól. Így ezeken – joggal kijelenthetjük -, hogy az 1,6 százalékos emelés olyna nagyon sok változást nem fog hozni a jövőben. Befolyásolja a 2016-os költségvetést, azt, hogy az uniós támogatások szempontjából a következő év egy átmeneti év lesz, mivel már csak a most indult uniós költségvetési ciklus támogatásai hívhatóak le. Ez pedig óhatatlanul a kifizetés átmeneti, 20 százalékos csökkenésével fog majd járni. A beruházások vissza fognak esni a csökkenő támogatások eredményeképpen. Ám mérséklődnek majd a kamatkiadások annak köszönhetően, hogy a kedvező lesz kamatkörnyezet valamint a deficitek is csökkennek majd.

Előzmények: Kettőezer forintos nyugdíjemelés jön átlagosan 2016 évben? A kormány 2016-ban 1,6 százalékkal növeli a nyugdíjakat. Ez derült ki a 2016-is költségvetési törvényjavaslatból. A várható áremelkedéssel (inflációval) megegyező ütemben emelik a nyugdíjakat. Becslések szerint 120.000 forint most egy átlagnyugdíj. Ám nagy szórások vannak, mivel 28.500 forintos nyugdíjminimumot kap 112 ember. A topnyugdíj pedig akár a havi 1,3 millió forintot is meghaladhatja. Emiatt a jövő évi emelés egy átlagnyugdíjban részesülők számára havi kettőezer forint pluszt jelent. Idén az év elején 1,8 százalékkal növelték a nyugdíjakat. Összességében 33 milliárd forinttal több jutna az öregségi nyugdíjakra.

Az ideinél is kisebb mértékű emelésre számíthatnak jövőre a nyugdíjasok. Összességében 33 milliárd forinttal több jutna az öregségi nyugdíjakra. Az idei büdzsé 1,8 százalékos inflációt tartalmazott, emiatt 2015-ben ilyen mértékű emelést kaptak az idősek, átlagban 2088 forintnyit. Ami garantált reálnyugdíj-emelést jelent nekik, hiszen az idei évben eddig mínuszos volt az infláció, és éves szinten is nulla százalék körülit várnak.

Ennyit hozhat jövőre a nyugdíjemelés - A tavalyi emelés alapján idén 118 ezer forint körüli lehet az átlagnyugdíj, erre jöhet pedig rá jövőre az 1,6 százalékos emelés, ami 1888 forintnyi pluszt jelenthet majd átlagban 2016-ban. Így várhatóan kicsivel kevesebbet (jó esetben ugyanannyit) fognak kapni, mint amennyi az idei emelés volt. Az, hogy a nyugdíjasok részére hoz e majd reálértéket jövőre a nyugdíjemelés, az még egyelőre nem valószínű. Ürmössy Gergely – az Erste Bank szakértője – szerint 2016 – ra magasabb, azaz, 2,3 – 2,4 százalékos infláció várható, mint ahogy azt a kormány jósolja (1,6 százalékra).

Nyugdíjszámok a büdzsében - Idén a nyugdíjasok számára 3014 milliárd forintot szánt a kormány, jövőre pedig ez az érték nőni fog, méghozzá 3048 milliárdra a kormány tervei szerint. Ezen belül idén 2440,5 milliárdot szántak az öregségi nyugdíjakra, jövőre 2473 milliárddal számolnak. Jövőre árvaellátásra az ideinél 2 milliárd forinttal kevesebb (34,4 milliárd forint) fog jutni. Most pedig kevesebbet szánnak az özvegyi nyugdíjra, 6,24 milliárd forinttal (344,33 milliárd forint helyett 338,09 milliárd forintot). Árvaellátásra is 2 milliárd forinttal kevesebbet terveztek (36,76 milliárd forint helyett 34,40 milliárd forintnyit). A kormány bízik a nők 40 program további bővülésében, mert erre a célra ismét többet szánnak: a 2015-ös előirányzathoz képest plusz 10 milliárd forintot iktattak be 2016-ra (az idei 185,2 milliárd forint helyett 195, 49 milliárd forintot).

Előzmények:

nyugdijemeles mertekeMindig is nagyon fontos kérdés volt a nyugdíjemelés és évről évre az a tendencia, hogy nagy viták alakulnak ki a nyugdíjak sorsáról. 2016 év tekintetében is ugyan ez a helyzet, ráadásul elmúltak a választások, így mindig jut valami hír a nyugdíjakkal kapcsolatban. Szinte biztos, hogy elő fognak bukkanni új szabályozások vagy rendeletek. Azért övezi nagy figyelem a nyugdíjakat, mert szociális és társadalmi szempontból hihetetlenül kiemelkedő a fontossága.

Ennyi most a nyugdíjkorhatár! Kattintson ide!

Mivel ez egy nagyon
fontos téma és rengeteg embert érint, a pártok igyekeznek magukévá tenni a kérdést és minél több kedvezőnek tűnő szabályozást ígérni és hozni. Ez mindegyik párt számára elengedhetetlen eszköz. A középponti témája a nyugdíjaknak maga az összeg, és persze, hogy lesz-e nyugdíjemelés 2015 vagy 2016 évre, ha igen, mekkora lesz az emelés mértéke?

Nem annyira van stabilizálva a rendszere ennek az egésznek. Mert a nyugdíjrendszernek két oldala van, vannak olyan emberek, akik jó nyugdíjat mondhatnak magukénak, de azok, akik a 90-es évek elején vagy végén mentek nyugdíjba kevés összeget kapnak. A politikusok és a kormány azt szeretné behozni, hogy a nyugdíjak összegei megközelítsék egymást és a szakadékok ne legyenek jelen többé a nyugdíjrendszerben. Az eltelt évek során ez nem teljesedett be, így még mindig várni kell a megoldásra. A nyugdíjemeléssel most az a helyzet, hogy a 2014-es év is az elmúlt évek útját járja, mert nem több mint az infláció összege. Tehát egy régi 2011-es törvény azt mondja, hogy az infláció mértékével kell megemelni a nyugdíjakat is. Eddig nem volt gond a 10%-os infláció mellett, de a 3,4%-osnál sokkal kevesebbre lehet számítani 2015 terén is és 2016 terén még kevesebbre, ez majdnem biztos. A reálérték sokkal gyorsabban csökken és 2015-ben akár 2,85 %-os inflációval lehet számolni, ami gazdasági szempontból jó hír lehet, de a nyugdíjemelést illetően egyáltalán nem, mivel ez összesen körülbelül 2500 forintot jelent ez a nyugdíjasoknak.

Abban reménykedhetünk, hogy a választások után a kormány ad majd egy kis rásegítést és több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok, akik számára lehet, hogy kifizetés fog történni a kormány oldaláról, ha az előre megmondott infláció és a tényleges közt különbség lesz. Ezen kívül a nyugdíjprémium kifizetésére is lehet számítani, ha a GDP átlépi a 3,5%-ot. A 2015-ös nyugdíj összegét ez sajnos nem fogja érinteni, csak bízni lehet abban, hogy 2016 évben némi javulás várható e téren. Tehát az átlag nyugdíjnövekedés 2,2%-os ami közel 2,8 millió embert fog érinteni. A rokkantnyugdíj 2140/hó a korhatár előtti ellátás 3360/hó és az öregségi nyugdíj 2520/hó emelkedést mutathat mindössze. A nyugdíjkérdés hihetetlenül fontos lesz 2015-ben és 2016 évben is. Remélhetjük, hogy a politikusok olyan döntéseket fognak hozni, melyek megkönnyítik az emberek életét és végül mindenki elégedett lesz a nyugdíjával, de erre még várnunk kell. Elképzelhetőek olyan gyors intézkedések a választási kampány alatt, amik kedvezőek lesznek, reméljük a legjobbakat.

A kormány is tudja, hogy mennyire fontos a nyugdíjasok helyzete és a velük kapcsolatos témák, de ez önmagában nem garancia sajnos semmire, mert így is kerülhetnek a nyugdíjasok olyan helyzetbe, ahonnan nehéz kikászálódni. Vannak olyan nyugdíjasok, akik nagyon kevés pénzből kénytelenek napról napra élni, de ott az a bizonyos szakadék, hogy vannak olyanok, akik rendes nyugdíjat kapnak méghozzá átlag feletti elég magas összegűt. Ilyenkor felteszi magában az ember a kérdést, hogy ez mennyire igazságos, de remélhetőleg ez kompenzálva lesz azzal, hogy szűkítik a szakadékot a két réteg között. Nem kell más, csak új használható, kivitelezhető és megvalósítható ötletek és hajlandóság a vezetés részéről az emberek felé. Nyilván nincsenek könnyű helyzetben a döntéshozók sem, mert egy olyan rendszert kell kialakítani amiből csak profitálni lehet mindkét résznek.

Ezért kell bízni abban, hogy megfelelő döntések születnek 2015-ben és 2016-ban is, mert remélhetőleg végül olyan szabályozások jönnek, melyek kedvezően hatnak a nyugdíjakra. Természetesen csak úgy lehet előre jutni ezekben a kérdésekben, hogy ha megfelelő megoldásokat találunk a felek számára. Igyekezzenek követni az új információkat itt nálunk, ezen az oldalon és ne hagyják, hogy ezek a dolgok elkeserítsék önöket, biztos jönni fog még olyan rendelet, ami kedvezően alakítja mindenkinek a helyzetét, csak ki kell várni. Annyira kényes téma a nyugdíj, hogy mindenféleképpen foglalkozni fognak ezzel, hisz nem hagyhatják parlagon heverni ezeket és bizton állíthatjuk, hogy az évről évre előhozott téma miatt egy olyan fejlemény fog kibontakozni, amivel elégedettek lehetünk. Persze ez több tényezőtől is függ, az ország gazdasági helyzete, az emberek keresete úgy, hogy ezeket az információkat felölelve kell kitalálnunk, vagy figyelemmel kísérnünk a nyugdíjak alakulását. Mindenképpen kövesse  fejleményeket, napról napra közzétett friss információinkat, mert akár mikor beeshet egy olyan hír ami megváltoztat minden eddigi dolgot.

2015-ben ekkor utalják a nyugdíjakat
HónapBanki jóváhagyás
Január12. hétfő
Február12. csütörtök
Március12. csütörtök
Április10. péntek 
Május12. péntek
Június12. péntek 
Július10. péntek
Augusztus12. szerda 
Szeptember11. péntek
Október12. hétfő
November12. csütörtök
December2. szerda

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás