Talán manapság már kevesebben teszik fel azt a kérdést, hogy „Miért fontos az adategyeztetési eljárás?”. Ennek az lehet az oka, hogy a munkavállalók is, és a munkáltatók is egyre tájékozottabbak, illetve egyre inkább odafigyelnek a törvény, és a jogszabályok betartására. Főként fontos ez olyan esetekben, amikor pénzről van szó, mint például a nyugdíj esetében. Egyáltalán nem mindegy, hogy az ember mekkora nyugdíjat fog kapni, mint ahogy az sem, hogy mikor mehet nyugdíjba. A nyugdíjon, itt az öregségi nyugdíjat értjük. Nézzük is meg ezek után, hogy miért fontos az adategyeztetési eljárás.

Amint azt már fentebb is említettük, a nyugdíj esetén egyáltalán nem mindegy, hogy az ember milyen feltételekkel mehet öregségi nyugdíjba. Nem mindegy például, hogy mekkora is a szolgálati idő, amellyel a dolgozó rendelkezik, ugyanis amennyiben nem teljesíti a törvényben előírtakat, akkor komoly veszteséget könyvelhet el magának az illető. Gondoljunk itt a nők 40 év jogosultsági időhöz kötött kedvezményes nyugdíjára, vagy a teljes, illetve a résznyugdíjra, amelyek mind a szolgálati idő hosszától függenek. A szolgálati idő számításánál 1 évnek 365 nap számít, és attól nem lehet eltérni, még méltányosságból sem. Amennyiben, csak 1 nap is hiányzik az előírt szolgálati időhöz, máris nem lehet élni, sem a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának, sem az öregségi teljes nyugdíjjal. Nem mindegy azonban, hogy valaki öregségi teljes nyugdíjra jogosult, vagy csak öregségi résznyugdíjra. Akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a nyugdíj összege is mennyire függ a szolgálati idő hosszától.  

Példának okáért megemlíthetjük, hogy az öregségi résznyugdíj esetében, azaz, amikor a szolgálati idő nem éri el a 20 évet, a nyugdíj összege, az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagjövedelem 43 %-a lehet, míg öregségi teljes nyugdíj esetén, az előbb említett átlagjövedelem 53 %-a. Ugyanakkor 40 éves szolgálati idő esetében már, annak 80 %-a, végül 50 éves szolgálati idő esetén, annak 100 %-a nyugdíj összege. Természetesen, ahogy csökken a szolgálati idő hossza, úgy csökken a százalék is, és vele a megkapható öregségi nyugdíj összege is. Fontos tehát, hogy minden érintett odafigyeljen arra, hogy minden olyan idő szerepeljen a társadalombiztosítás nyilvántartásaiban, amely növeli a szolgálati időnket.

Erre szolgál az adategyeztetési eljárás. Tudni kell, hogy a munkáltató továbbítja a társadalombiztosítás felé a nála eltöltött szolgálati idő hosszát, illetve a járulékköteles jövedelem adatait. Ezekről tehát a társadalombiztosítás kap adatot, és így ezeket az adatokat tudja is összesíteni, ami fontos lesz a szolgálati idő, illetve a nyugdíj összegének a megállapításakor. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy vannak a szolgálati időnek olyan elemei, amelyek nem szerepelnek a társadalombiztosítás nyilvántartásában, mégpedig azért, mert azok nem járulékfizetési kötelezettség miatt keletkeztek, de mégis szolgálati időnek minősülnek.

Jellemzően ezekről csak maga a személy tud, ezért fontos az adategyeztetési eljárás, amely révén a társadalombiztosítás nyilvántartásaiba is bevezetésre kerülnek, ezek a szolgálati időnek minősülő időszakok. Természetesen ezeket az időszakokat hiteles dokumentumokkal igazolni kell, azaz nem bemondás alapján kerülnek be a nyilvántartásba. Melyek is azok az esetek, amelyek annak ellenére beszámításra kerülnek a szolgálati időbe, hogy nincs utánuk nyugdíjjárulék-fizetési kötelesség. Ide számítható az, az idő, amelyet valaki felsőoktatási intézmény nappali tagozatán töltött, 1998. január 01-et megelőzően, továbbá a katonai szolgálatban eltöltött idő, stb.

Ami még fontos ezzel kapcsolatban, hogy a bejelentéseket tegyük meg időben, mert, ha csak a nyugdíjigényünk benyújtásakor tüntetjük fel ezeket az időszakokat, könnyen előfordulhat, hogy az igazolási problémák miatt csúszik, a nyugdíj megállapítás ideje. Minél későbbre halasztjuk az adategyeztetést, amelynek keretében rögzítésre kerülnek azok a szolgálati időszakok, amelyek nem nyugdíjjárulék-kötelesek, annál kisebb az esélye annak, hogy azoknak a pontos időpontjára visszaemlékezzünk, illetve bizonyításuk is gyakran lehetetlenné válik, az eltelt hosszú idő miatt. Érdemes tehát minél előbb elkezdeni az adategyeztetést, mert nagyon kellemetlen lehet, ha pont amiatt a néhány nap miatt esünk el a kedvezményektől, illetve a magasabb nyugdíjtól.  


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}  

  
Ezt már olvasta?Bezárás