1 logoA munka törvénykönyvének két évig életben levő, a szabadságot érintő rendelkezése miatt pert indít a magyar állam ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz). A fő probléma az, hogy a parlament hoz egy jogszabályt, ami kárt okoz, majd a károkozás tényét elismerve módosítja azt, de a kárt nem téríti meg, például munka törvénykönyvének 2012. és 2014. között érvényben lévő rendelkezései miatt csökkent a kivehető alapszabadság mértéke, és emiatt számos munkavállalót kár ért.

Ezt követően a parlament törölte a törvénykönyv érintett részét, amelyben az szerepelt, hogy a betegállományban töltött idővel arányosan csökkenteni kell az alapszabadságot, de arról nem született döntés, hogy akiknek 2012. és 2014. között elvették a szabadságát, hogyan kapnak kártérítést.

A MaSzSz a keresetet június végén tervezi benyújtani. Siker esetén alighanem más ügyekben is többen fontolnák meg a perelést. Egyáltalán nem ritka ugyanis, hogy a lázas jogalkotási folyamatba hibák csússzanak, de véleményük szerint ezt mindenképp kompenzálni kell.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás