als betegseg kezeles ossejtA lengyelországi Famicord csoport tavaly megkapta a szakhatósági engedélyt az ALS betegek őssejtterápiás kezelésére. A betegek kezelésében a hazai KRIO intézet által szabadalmaztatott technológiával izolált és feldolgozott mezenchymális őssejteket használnak fel. Dr. Balogh István a KRIO-i intézet tudományos igazgatója közölte, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Magyarországon is hamarosan elérhetővé váljon a terápia.

Az ALS betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg teljesen elveszíti mozgásképességét, míg végül már a légző izmai sem működnek. A betegség gyógyíthatatlan. A kísérletek azt bizonyították, hogy az őssejt kezelést nem követte mellékhatás, a betegek állapota pedig vagy stabilizálódott, vagy enyhe javulást mutatott.

A lengyelországi terápiában eddig több mint 10 beteg vett részt. Az eredményekről március végén, Budapesten tartanak nemzetközi neurológiai konferenciát, ahol beszámolót tartanak a Famicord csoport orvosai.

Magyarországon eddig három sikeres beültetés történt, amelyben a KRIO Intézetnél tárolt mintát használtak fel. Az első két transzplantáció során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét, míg a harmadik beteg egy csontvelő elégtelenségben szenvedő kisfiú volt. Azóta mindhárom gyermek meggyógyult. Itthon ritkán kerül sor őssejt beültetésre, az oka az, hogy jelenleg a születendő gyerekek 10 százalékának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit – azaz Magyarország lakosságának csupán néhány ezrelékénél.

Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás