energiaunioDonald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette: - Az EU állam-, illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett. A lengyel politikus úgy vélte, Európa energiaellátásának helyzetét javíthatja egy hatékony energia unió, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt. Videó üzenetében beszámolt arról, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz, illetve minden állam támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre. Így nem élhetnek vissza beszállítóink helyzetükkel, hogy megsértsék az uniós jogot és rontsák energiabiztonságunkat – mondta el Donald Tusk.


A tagállamok vezetői által elfogadott úgynevezett zárónyilatkozat első helyen emeli ki, hogy fel kell gyorsítani az infrastruktúraépítést, amelyet a hatályos energiaszabályozás teljes és szigorú alkalmazása követ. A dokumentum arra is kitér, amivel kapcsolatban diplomaták előre azt jelezték, hogy a legnagyobb vitát fogja kiváltani, a külső beszállítóktól származó gázszerződések átláthatóságára. Illetve tartalmazza, hogy a tagállamok önkéntes alapon fontolóra vehetik a közös energiavásárlást.

A zárónyilatkozat szerint garantálni kell ezen megállapodások összhangját az uniós joggal, "erősíteni kell ezek átláthatóságát és az uniós energiaszabályozással való összhangját". Arról, hogy az államközi szerződések mellet a konkrét, vállalatok közötti megállapodások sorsa hogyan alakuljon, a szöveg mindössze azt mondja ki, hogy a kereskedelmi gázszállítási szerződéseknél az üzleti szempontból érzékeny adatok bizalmasságát garantálni kell.

Az Európai Tanács által elfogadott dokumentum hatékonyabb és rugalmas piaci szerkezet megteremtését is szorgalmazza, fokozottabb regionális együttműködéssel, a megújuló energiaforrások integrálásával, garantálva, hogy az állami a belső piac szabályaival összhangban avatkozik be a folyamatokba, valamint, hogy a tagállamok továbbra is maguk dönthetnek arról, hogy milyen forrásokból szeretnék kielégíteni energiaszükségletüket. Ez megfizethető energiát biztosít majd a háztartásoknak és az iparnak - tartalmazza a dokumentum.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás