1 logoA családi adókedvezmény érvényesítése közel hatszázezer szülőt érint Magyarországon. Például, ha egyetemista gyerek van egy családban, a szülők elváltak, netán élettársak, ezek is bonyolultnak minősülnek, mellyel tisztában kell lennünk. Minél hamarabb töltsék ki és adják le a szülők a nyilatkozatot, mely biztosítja, hogy januárban érvényesíteni tudják a családi adókedvezményt. Az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot a munkahelyen is be lehet szerezni, de emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról is le lehet tölteni (pdf formátumban).

A helyettes államtitkár kihangsúlyozta, hogy ha valaki elfelejti a nyilatkozatot leadni, akkor a kimaradt hónapokat az éves adóbevallásban érvényesítheti. Bár a nyilatkozat formailag nem kötött, az államtitkár szerint célszerű a hivatalos nyomtatvány formáját követni.

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult személyek

  • a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy),
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében ő maga, vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül egy - döntésük szerint

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nyilatkozó magánszemélye (ek) nevét illetve adóazonosító jelét, minden eltartott (kedvezményezett) nevét és annak adóazonosító jelét, magzat (ikermagzat) esetében a várandósságra vonatkozó kijelentést, a munkáltató nevét illetve adószámát, valamint a nyilatkozatban foglaltak tudomásulvételét igazoló kijelentést.. A kormányszóvivői tájékoztatón azt is kijelentették, hogy semmilyen dokumentumot nem kell csatolni a nyilatkozathoz, de meg kell őrizni a leírtak valóságtartalmát igazoló papírokat. Mivel ez adóalap - kedvezmény, nem a jövedelemre, hanem a szuperbruttósított összegre vonatkozik. Ezzel az adójóváírás számítása előtt kell számolni. Az adó (alap) kedvezmény számításával kapcsolatban fontos szem előtt tartani azt, hogy az eltartott illetve a kedvezményesen eltartottak fogalmának különbözőségét. Egy eltartott után ugyanis nem jár kedvezmény, ugyanakkor az érvényesíthető adókedvezmény összegének számításakor figyelembe kell őt/őket venni.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás