1 logoMagyar családi házak korszerűsítését támogatná a kormány az energiafogyasztás csökkenése érdekében. Közel 2 millió, energetikailag korszerűtlen családi házat hőszigetelnének, ami az ország energiafogyasztását 8 százalékkal csökkentené. Ehhez azonban kevés a tervezett évi 80milliárd forintos támogatás a szakemberek szerint. A magyar családi házak 90 százaléka energetikai korszerűsítésre szorul. A magyar családi házak száma 2,5 millió. A kormány - uniós forrásból, őszi indítással - évi 80 milliárd forintot szán a családi házak felújításának támogatására.

Szakértők szerint egy átlagos családi ház hőszigetelése 1,6 millió forintba kerül, amelynek fele a támogatás, a másik fele pedig a saját erő. Az évi 80 milliárdból így 100 ezer családi házat lehetne hőszigetelni. Ahhoz, hogy a következő 5 évben az összes családi ház energiatakarékossá váljon, évi 400 milliárd forintnyi támogatásra lenne szükség - áll a közleményben.

Ez járna együtt az ország energiafogyasztásának 8 százalékos csökkenésével. Ez az adat pedig úgy keletkezett, hogy a lakosság használja fel az energia 33 százalékát, ennek a 80 százaléka jut a családi házakra. A hőszigeteléssel pedig 40-50 százalékos megtakarítás érhető el a házak fűtésénél-hűtésénél.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás