gepjarmu torzskonyv tudnivalokJó ha tudjuk, hogy a gépjármű törzskönyv elvesztése, pótlása, átírása névváltozás miatt, mi a pontos teendőnk. Mint minden másnak a törzskönyv pótlásának is meg van a maga folyamata, amelyről jó, ha ideje korán beszerezzük a szükséges információt. Amennyiben tájékozottak vagyunk időt, és energiát takaríthatunk meg magunknak, abban az esetben, ha a címben szereplő esetek közül bármelyik is bekövetkezne. Érdemes odafigyelnünk a gépjárművünk papírjaira, ugyanis ha elmulasztjuk a kötelezettségeinket, akkor komoly pénzbüntetésre, illetve egyéb büntetésre számíthatunk. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy milyen súlyos a következménye, ha például nem figyelünk, és lejárt forgalmi engedéllyel, vagy műszaki vizsgával közlekedünk. A gépjármű törzskönyv elvesztése, pótlása, átírása névváltozás miatt, egyike azoknak a fontos kötelezettségeknek, amelyre az autó üzemeltetőnek, illetve tulajdonosnak oda kell figyelni.

A törzskönyv, az egyik legfontosabb okmány, amely az autónkhoz kapcsolódik, ugyanis annak segítségével tudjuk igazolni az autónk tulajdonjogát. Jó, ha tudjuk, hogy a törzskönyv nem feltétele, a közúti forgalomban való részvételnek. A törzskönyv első oldala, a következő adatokat tartalmazza: sorszám, gyártmány, típus, kereskedelmi megnevezés (ha van), alvázszám, motorszám/motorkód, gyártási év, kiállítás helye, kelte, kiállító hatóság. A második oldalon találhatjuk, a tulajdonos részletes adatait, a hivatalos feljegyzéseket, és a törzskönyv nyomdai sorszámának vonalkódját. A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba-vételekor továbbá a jármű vagy a tulajdonos adatainak, valamint a törzskönyvben feltüntetett bármely más adat változásakor új törzskönyvet kell kiállítani, a korábbi törzskönyvet vissza kell vonni és érvényteleníteni.

A törzskönyv elvesztése, megsemmisülése, eltulajdonítása, név- és lakcímváltozás esetén az új törzskönyvet, a lakhely szerint illetékes okmányirodában kell megigényelni, illetve ott kell bejelenteni a változásokat. Az törzskönyv pótlásához szükséges okmányok a következők:

  • tulajdonos személyi okmányai (fényképes igazolvány, lakcímkártya – amelyek már az új adatokat tartalmazzák, névváltozás, illetve lakcímváltozás esetén)
  • eltulajdonítás esetén a bűncselekményről felvett rendőrségi jegyzőkönyv
  • rongálódás, adatváltozás, illetve név- és lakcímváltozás esetén, a régi törzskönyv
  • meghatalmazott intézkedése esetén, a meghatalmazás
  • az ügyintézés illetékének befizetését igazoló szelvény


A törzskönyv cseréjének az illetéke 2015-ben is 6.000 Ft. Azt tudnunk kell még a fentiekhez, hogy a törzskönyv elvesztése esetén nem tudjuk igazolni a jármű tulajdonjogát, ami előfeltétele például a jármű értékesíthetőségének. Ebben az esetben a törzskönyv elvesztését jelenteni kell az okmányirodában, ahol 15 napig köröztetésre kerül a Magyar Közlönyben. Amennyiben lejár a 15 nap, akkor van lehetőség az új törzskönyv legyártására, amelynek megtörténte után a jár,ű értékesítésre kerülhet.   


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás