gepjarmu illetek osszegekMinden évben több tízezer autótulajdonos teszi fel a kérdést, hogy: „Gépjármű illeték: mikor, mennyit kell fizetni?”. Sokakat ér meglepetésként az illeték befizetése. Rendszerint amikor valaki autót akar vásárolni leginkább az autó vételárára koncentrál, és nem a teljes kiadással kalkulál. Vannak már tapasztaltabb vásárlók, akik bekalkulálják az ár mellé, az átírás költségeit is. Őket így már kisebb meglepetésként érinti az illeték felbukkanása a képben. Bárhogyan is nézzük, egy autó megvásárlása Magyarországon, az emberek többségének, még komoly anyagi megterhelést jelent, és jellemzően nem is tudják másból finanszírozni, mint hitelből, illetve lízing igénybevételével. Ebből egyértelműen következik, hogy minden kiadás, amely az autó megvásárlása során felbukkan, nagyon kellemetlenül érinti őket. Ezek után nézzük is meg, hogy mi a válasz arra a kérdésre, hogy a „Gépjármű illeték: mikor, mennyit kell fizetni?”.

Illetéket minden olyan esetben fizetni kell, amikor a tulajdonos személye megváltozik. Az illeték fizetés tárgyai a gépjárművek, és a pótkocsik. Azt, hogy mi számít gépjárműnek, illetve pótkocsinak, azt a törvény szabályozza. A tulajdonos személye változhat örökösödés, ajándékozás, vagy visszterhes átruházás által.    

Az illeték mértéke visszterhes vagyonátruházás esetén a lenti táblázatban foglaltak szerint alakul:

gepjarmu illetek lista

Azokban az esetben, amikor valaki ellenszolgáltatás nélkül jut hozzá illetékköteles gépjármű, illetve pótkocsi tulajdonjogához, örökösödési, vagy ajándékozási illetéket kell fizetnie. Ezekben az esetekben az illeték mértéke a vonatkozó visszterhes vagyonátruházási illeték mértékének a kétszerese. A visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól is vannak mentesítő lehetőségek. Illetékmentesség a következő esetekben keletkezik:

  • az a vállalkozó illetékmentes, akinek az előző éves, nettó árbevételének, legalább 50 %-a gépjárművek, illetve pótkocsik értékesítéséből folyt be
  • pénzügyi lízinget folytató vállalkozó tulajdonszerzése esetén
  • a kizárólag elektromos motorral meghajtott gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén
  • olyan ügylet esetén, amikor a vagyonszerzés a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett átalakulás, illetve kedvezményezett részesedéscsere keretében történt.


Nem kell illetéket fizetni, annak a személynek sem, aki a tulajdonszerzéssel egyidejűleg bejelenti, hogy a gépjárművet külföldön szeretné értékesíteni, és ezzel kapcsolatban Z betűjelű rendszám kiadását kéri. Abban az esetben, ha egy gépjármű teljesítménye meghaladja a 120 kW-ot, az illeték meghatározása ugyanúgy történik, mintha 120 kW teljesítményű lenne a motor teljesítménye, azaz a 120 kW feletti részért nem kell illetéket fizetni, ugyanis az illeték mértéke maximálva van. Amennyiben valaki egy gépjármű használatát, haszonélvezeti jogát, vagy üzembentartói jogát szerzi meg, akkor az illetéknek csak a 25 %-át kell megfizetnie. Abban az esetben pedig, ha a tulajdonszerzés, és a használat, haszonélvezet, üzembentartó jog megszerzése egy időre esik, akkor az illetékfizetési kötelezettség megoszlik a felek között. A tulajdonjogot megszerző személy fizeti a visszterhes vagyonszerzési illeték 75 %-át, a másik fél pedig a 25 %-át.   

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás