mikor kell kikuldetesi rendelvenyAki saját gépjárművét szeretné használni a munkája során, annak nem árt tudnia, hogy a kiküldési rendelvény mikor kell. Manapság egyre többször találkozhatunk a munkaerő-piacon olyan elvárással, amely egy adott állás betöltésének feltételeként szablya meg a saját gépkocsival való rendelkezést, illetve annak a munkában való rendszeres használatát. Emiatt sokan eleve elesnek egy-egy ilyen munka megpályázásának a lehetőségétől. Ugyanakkor, aki rendelkezik is a betöltendő munka elvégzéséhez szükséges gépkocsival, még annak is igencsak meg kell fontolnia, hogy megéri-e neki a saját kocsi használata, ugyanis köztudott, hogy egy autó, ha rendszeres használják, komoly fenntartási költséget jelent. Ezért mielőtt jelentkezünk egy ilyen állásra, jól tesszük, ha előtte pontosan tudakozódunk, hogy az adott munkáltató milyen módon kíván költségtérítést nyújtani, illetve, hogy a törvény milyen lehetőséget biztosít a saját gépkocsi használatára. Nézzük is meg ezek után, hogy kiküldési rendelvény mikor kell.

A munkavállaló, amennyiben saját gépkocsiját használja hivatali célra, kiküldési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést a munkáltatójától. Ezt a lehetőséget abban az esetben érdemes választani, amennyiben a költségtérítés mértéke nem haladja meg, a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéket. A jogszabályban előírt mérték 2015-ben is 9 Ft kilométerenként. Ezt nevezzük személygépkocsi-normaköltségnek. Miért érdemes ilyen esetben a kiküldési rendelvényes költségtérítést? Azért, mert ebben az esetben a költségtérítésként kapott összeg nem számít jövedelemnek, ami azt jelenti, hogy nem kell utána adót sem, és járulékokat sem fizetnie a dolgozónak.

A dolgozónak tehát magának kell eldöntenie, hogy a költségtérítés melyik módját választja, az átalány jellegű, vagy a kiküldési rendelvényes költségtérítést. Amennyiben a kiküldési rendelvény mellett dönt a dolgozó, akkor is oda kell arra figyelni, hogy itt is találkozhatunk a jogszabály által előírt formai követelményekkel. Így többek között szerepelnie kell a rendelvényen a munkavállaló, és a munkáltató adatainak, a gépjármű rendszámának, típusának, a kiküldetés kezdetének, és végének, a kiküldetés céljának, és útvonalának, a kiküldetés elrendelőjének az aláírásának, a lefutott kilométernek, a NAV által elfogadott üzemanyag egységárnak, a napidíj összegének, a költségtérítés összegének, a pénztárbizonylat sorszámának, az utalványozó nevének, és természetesen a dátumoknak, és aláírásoknak.     
Kiküldési rendelvény mintákat találhatunk, illetve letölthetünk az internetről is.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás