forgalmi engedely elvesztese potlasaA forgalmi engedély elvesztése, pótlása, átírása névváltozás miatt, alapvető feltétele a gépjármű forgalomban tartásához. Az ember, amikor megvásárolja élete első autóját, még azt hiszi, hogy amikor kifizeti az autó vételárát, akkor túl van a nehezén. Sokan nincsenek egyáltalán tisztában, hogy egy autó, az folyamatosan viszi a pénzt, és méghozzá nem is keveset. Elég, ha csak az üzemanyagárakra, a javítás költségeire, az alkatrészek árára, a kötelezőbiztosításra, cascóra gondolunk, és még akkor nem is beszéltünk az adókról, illetékekről, vizsgák, és az átírás költségeiről. Sőt még azért is fizetni kell, ha megváltozik a nevünk, vagy valamely adatunk, vagy a jármű adataiban történik változás, illetve, ha elhagyjuk az autó papírjait. Ilyen költséggel kell szembenéznünk a forgalmi engedély elvesztése, pótlása, átírása névváltozás miatt is.

A forgalmi engedély az egyik legfontosabb okmánya az autónak, olyannyira, hogy nélküle az autó nem is vehet részt közúti forgalomban. A forgalmi engedély két oldala számtalan adatot tartalmaz a gépjárműről, a kiállító hatóságról, a tulajdonosról, illetve érvényességi dátumok, stb. Hasonlóan annyi más dologhoz, úgy a forgalmi engedély is megsemmisülhet, megrongálódhat, ellophatják, illetve változhatnak a benne szereplő adatok. Természetesen ezekben az esetekben az autó tulajdonosának kötelezettségei vannak, amelyeket be kell tartania, mert ellenkező esetben nem használhatja az autót.

Abban az esetben, ha a forgalmi engedély elveszett, vagy ellopták, jelenteni kell a rendőrségen, amelyről jegyzőkönyv is készül. Amikor ez megtörtént, akkor jelentkezni kell a lakhely szerint illetékes okmányirodában, és meg kell igényelni az új forgalmit. Az igényléshez vinni kell a következő okmányokat.

  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lacímkártya- amennyiben névváltozás, vagy lakcímváltozás miatt van szükség a cserére, akkor természetesen, a már az új adatokat tartalmazó igazolványokat vigyük)
  • az adatváltozást bizonyító egyéb okmányok
  • hátsó rendszámtábla
  • élő kötelező felelősségbiztosítás
  • a rendőrségi jegyzőkönyv
  • csere, és adatváltozás miatti igénylés esetén, a régi forgalmi engedély
  • a forgalmi engedély illetékének a befizetéséről a szelvény


A forgalmi engedély illetéke változatlanul 6.000 Ft 2015 folyamán is. Fontos, hogy tartsuk szem előtt a forgalmi engedélyt, mert azon szerepel annak lejárati ideje is, és a műszaki vizsga érvényességének az ideje is. Akár egyik, akár másik lejár, utána a jármű nem használható. 


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás