mir er perben az autos kamera bizonyito erejuIdőszerű foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy „Mit ér a perben az autós kamera?”, ugyanis egyre gyakrabban találkozhatunk olyan autósokkal, akik autójukba kamerát szerelnek. Nyilván ennek több oka is lehet. Így többek között hasznos lehet, baleset esetén felmerülő vitás kérdések eldöntésében, illetve a kárrendezés során felmerülő vitás kérdések elrendezéséhez is, sőt még az sem kizárt, hogy egyes esetekben peres eljárásokban is felhasználhatók ezek a felvételek, a bizonyítási eljáráshoz. Természetesen ebben a kérdésben sincs egység az egyes országokban. Nézzük is meg ezek után, hogy mit ér a perben az autós kamera hazánkban, illetve mire kell vigyázni a felvétel, és a vele együtt birtokunkba került adatok felhasználása során.

Magyarországon a törvény egyelőre nem szabályozza szigorúan az autós kamera használatát, így elsősorban az egyéb jogszabályokat kell mérvadónak tekinteni ebben a dologban. Gondoljunk itt többek között az adatvédelmi törvényre, illetve az információs törvényre. Magyarán ez azt jelenti, hogy hazánkban a törvény nem korlátozza az autós kamera felszerelését az autónkba, de az így létrehozott felvétellel, illetve az így megszerzett adatokat csak jogszerűen használhatjuk fel. Nem tölthetjük fel például következmények nélkül a felvételt, amelyen adatok is látszanak egy másik autóról, illetve személyről, mert azzal személyiségi jogokat sértünk, ami pedig pert vonhat maga után. Az esetek többségében a jogtalan felhasználásnak pénzbüntetés vonzata van.

Peres eljárásban csak akkor lehet az esetek többségében a felvételt felhasználni, ha a másik fél is hozzájárul ahhoz, hiszen a felvétel a tudta, és beleegyezése nélkül készült. Természetesen itt lehetnek kivételek, ugyanis a bíró a per során, illetve a szakértő a kárrendezés során dönthet a felvétel felhasználása mellett, a bizonyítás érdekében. Volt már rá legfelső bírósági precedens, hogy a felvételt készítőt ér jogsértés bizonyítása érdekében, akár egy hangfelvétel, akár egy videofelvétel nem számít visszaélésnek.

Ezzel szemben Ausztriában például bűncselekménynek számít a az autós kamera felszerelése, olyannyira, hogy első ilyen esetben 10.000, második esetben pedig már nem kevesebb, mint 20.000 euró büntetésre számíthat a törvény megszegője. Ezzel szemben például Oroszországban, teljesen bevett szokás az autós kamera felvételeinek felhasználása a balesetek során felmerült vitás kérdések eldöntésében. Várhatóan csak idő kérdése, hogy hazánkban is mikor kerül előtérbe ez a téma, és mikor módosítja az idevonatkozó törvényeket a kormány.       


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás