brokerbotranyTöbb minden is állhat a háttérben, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Tényként szolgál az, hogy az érintett cégek tulajdonosai és vezetői több száz egyéb cégben is van érdekeltségük, köztük offshore és magyar cégekben egyaránt. A botrány a Buda-Cash, a Hungária illetve a Quaestor brókereket illeti, melyek elvileg egymástól teljesen függetlenek, ám a cégek csoporton belüli kapcsolatrendszere eléggé összetett. Egyszerre több végben is érdekeltek a tulajdonosok és a vezetők, a cégek közötti tulajdoni jogviszonyok a könyvvizsgálói átfedésekkel már érdekességnek minősül.

Ebben az egész botrányban érdemes inkább a végső tulajdonosokat szemügyre venni. Itt olyan magánszemélyek is vannak, akik a közvetlen tulajdonosok között nincsenek is illetve vannak, akik külföldi címmel rendelkeznek mind magánszemélyek, mind pedig cégek. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy a végső tulajdonosok 176 hazai cég felett közvetett tulajdonjoggal rendelkeznek, ezekből pedig 2013-ban 33 milliárd árbevételt regisztráltak.

A legsúlyosabb következmény mindebből kifolyólag az, hogy a befektetők bizalma megrendült a bankok felé. Így érthető, ha az ügyfelek a biztonságosabb helyzetek felé fognak menni, amely finanszírozási problémákat okozhat a tőkepiacon. Az ország versenyképességén pedig ront a beruházási hajlandóság visszaesése. A bizalom elvesztésének következménye lehet még, hogy a kisebb pénzintézetek felől a tőke a nagyobbak felé vagy épp országhatáron kívülre fognak áramolni. Komoly és hosszútávú negatív következményekkel fog járni a mostani felszámolás illetve a csődeljárás. A legrosszabb helyzet az érintett cégek külső környezetében lesznek. a veszteség mellett a vizsgálatok sok adminisztrációs teherrel járnak, és a felszámolás akár láncreakcióként is megindulhat, mely már a beszállítókat is érinteni fogják.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás