Francia hagymaleves cipóban receptje - A nevéből jogosan gondolhatjuk, hogy tipikus francia tradíció. Ám ez mégsem teljesen igaz. A magyar konyhában nagy gyakorisággal van a menüben gulyásleves, ami viszont már magyar specialitás. Viszont a hagymaleves főzése illetve fogyasztása már nem ilyen gyakori a franciáknál. A legtöbb forrás szerint eredete a 18.századra esik, főleg a szegény emberek étele vol, hiszen ők az olcsó alapanyagokra voltak ráutalva. Ezek az alapanyagok pedig vagy megvoltak a kertjükben, vagy olcsón hozzájuthattak. Mint ahogy minden étel, úgy ez is rengeteg féle módon elkészíthető. Ha valami könnyűt, finomat szeretnénk, mindenképp próbáljuk ki. A menüben ez a leves nagyon jól fog mutatni!
A hozzávalók:
- 30 dkg vöröshagyma
- 4 dkg vaj
- 6 dl húsleves
- Őrölt bors
- Szerecsendió
- Só
- 1 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
A tálalás hozzávalói:
- Rozscipó
- Reszelt sajt
Francia hagymaleves cipóban recept: A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, majd felkarikázzuk. Közben a vajat egy edényben felolvasztunk és a vajra rádobjuk a hagymát. Aranyszínűre pároljuk a hagymát, mikor már jó illata van, akkor a húslevessel felöntjük. Borssal, sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Egy jó 10 percig főzzük így a levest, majd a bort is hozzáöntjük és így is átforraljuk. Utána a tűzről lehúzzuk a levest és hozzácsurgatjuk a tejszínt. Gyors kavargatás mellett csomómentesre készítjük. A rozscipók tetejéből vágunk egy szeletet és a cipó belsejét kiszedjük. A forró levest a kibelezett cipóba öntjük és egy kis reszelt sajtot reszelünk a tetejére.
Tippek: A cipó kivájt tésztájából készíthetünk zsemlemorzsát vagy akár a későbbiek folyamán fasírtba is jó alapanyag lehet. A levest ízesíthetjük még kakukkfűvel, fehérborssal, tárkonnyal, zsályával almaborral is akár. Vagy tejszín és tejföl helyett vízzel is felönthetjük. Ez is már cask saját ízlésünktől függ. Érdemes próbálgatni, hogy megtaláljuk a kiváló személyre szabott receptünket.
Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}
Új aktualitások
- Igazán jó erőleves recept és elkészítése - 21/07/2015 07:22
- Igazán jó halas tésztaleves recept és elkészítése - 19/07/2015 20:48
- Igazán jó görög gyümölcsleves recept és az elkészítése - 14/07/2015 10:26
- Igazán jó Bakonyi betyárleves recept és elkészítése - 03/06/2015 09:55
- Igazán jó húsleves recept - marhából és csirkemellből - 03/06/2015 08:58
- Igazán jó lebbencsleves recept és elkészítése - 02/06/2015 07:34