1 logo aktualitasok receptekA medvehagyma egyre kedveltebb gyógynövény már hazánkban is. Nevét arról kapta, hogy még a barnamedvék is szívesen fogyasztják terméseit és még gyakran a föld alól is képesek kiásni. Erős fokhagyma illata van, kora tavasszal (április-május környéke) jelennek meg levelei, melyek a nyár közepén elszáradnak. Igazi tavaszi kuriózum, szokták a tavasz hírnökének is nevezni. Hazánkban őshonos növény, de csak nemrég vált felkapottá és már elég kedvelt alapanyag lett a konyhákban.

Méregtelenítő hatása van és emellett az immunrendszerünket is erősíti, jótékony hatással bír a fejfájás illetve a szédülés ellen is. Ezenkívül még kedvezően hat a bélrendszerre és a gyomorra egyaránt. Krónikus hasmenés vagy szorulásra is szokás alkalmazni. Elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért és még a magas vérnyomást is csökkenti. Még péktermékekben is kellemes aromaként használják, mivel kiválóan harmonizál a tejtermékekkel (sajt, tejföl). Szóval ez a leves tényleg igazán egészséges és ráadásul finom és krémes is.

A leves hozzávalói:

  • 30 dkg medvehagyma levél
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • Őrölt fehérbors


Igazán jó medvehagyma leves recept és az elkészítése: Az alaposan megmosott medvehagyma leveleket apróra összevágjuk. Közben a vajat megolvasztjuk egy edényben és rászórjuk a zöld aprólékot. Így egy pár percig pároljuk a hagymát. Ráhintjük a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel (fontos a folyamatos kavargatás, hogy ne legyen csomós). Ízesítjük sóval és a borssal és kb 5 percig így főzzük. Ha készen van a tűzről levéve szépen belecsorgatjuk a tejfölt és hagyjuk pihenni néhány percig, hogy az aromák a levesben fel tudjanak oldódni. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni és nagyon finom. Ha mindenképp el szeretnénk kerülni, hogy csomós legyen a leves (vagy éppen az lett), akár turmixgéppel rásegíthetünk!

  
Ezt már olvasta?Bezárás