lakáshitel valas eseten kieA magyar polgári törvénykönyv szerint, ha házastársak vagyunk vagy valakivel közös tulajdonunk van, mindkét fél kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését.

Ezt a tulajdont természetben kell szétosztani vagy, hogy ha az egyik tulajdonos tud megfelelő ellenértéket szolgáltatni, akkor az ő tulajdonába teheti.

Ha természetben akarjuk megosztani és ez esetleges árcsökkenéssel járna, azaz értékcsökkenést vonzana maga után, akkor az ingatlant vagy az ingóságot értékesíteni kell. Az ebből befolyó vételárat szét kell osztani a tulajdonosok közt. Ebből következik, hogy ha az egyik fél el kívánja törölni a közös tulajdonos státuszt, akkor a bírósághoz kell az üggyel fordulnia. Ennek az eljárásnak nem az a lényege, hogy bármelyik fél rosszul jöjjön ki a helyzetből, hanem hogy igazságosan elosszák a javakat és igazságosan döntsenek.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Tehát ebben az ügyben a bíróságra lesz bízva a döntés és így igazságos kimenetele lehet az ügynek. Ha hitelről van szó, akkor a hitel összege és a hitel felvételének az adatai nagyon fontosak az ügy kimenetelének szempontjából. A bank fogja eldönteni, hogy valamelyik fél jogosult-e a hitel átvállalására, de mindezt jövedelmi adatok és egyéb információk alapján. Tehát a banknak ki kell derítenie, hogy a másik fél rendelkezik-e olyan tulajdonságokkal, ami által megkaphatja a hitel másik felét. Ha valamelyik fél úgy érzi, hogy hátrányosan jött ki a döntésből, akkor meg lehet azt fellebbezni és persze alapos indoklással alátámasztani. Viszont az ügy mindenképpen be fog fejeződni és döntés fog születni.

A döntés 1,5 éven belül meg kell, hogy szülessen, persze ez függ attól, hogy mikor tudják bizonyítani a dolgokat. Viszont mindenképpen törekedni kell arra, hogy olyan döntésre jussanak a felek, ami nem károsítja meg egyiköjüket sem. Tehát az, hogy milyen arányban lesz elosztva a hitel, ez függ mindkét fél vagyoni helyzetétől is. Minden esetre lehet, hogy van más megoldás is, de ez a követendő példa és nagy valószínűséggel így fognak eljárni mindenki esetében a bíróságokon. Ehhez egyrészt türelem kell, másrészt meg a másik fél irányába történő tolerancia is és akkor békességben, nyugodtan el lehet dönteni, kié lesz a lakáshitel váláskor.


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás