szocpol 2015 - 2016Nyáron jön az új szocpol? -
Nyáron jön a szocpol, ami jó hír azoknak, akik az év második felében szeretnének építkezni, illetve lakást vásárolni. Bár a szocpol összege nem követi az ingatlanok, illetve az építőanyagok, és a kivitelezői árak emelkedését, azért feltétlenül komoly segítséget jelent. Abban az esetben, ha az ember megfontoltan vásárol ingatlant, vagy épít házat, akkor komoly összegeket takaríthat meg, amelyhez, ha hozzávesszük a szocpol összegét is, akkor nem is olyan lehetetlen egy ház megépítése, vagy egy ingatlan megvásárlása. Figyelembe kell venni a lehetőségeinket, a családi összefogást, a baráti segítséget, a valóságos szükségleteinket, meg kell találni a legkedvezőbb hitelt, stb. Most azonban térjünk vissza arra, hogy nyáron jön az új szocpol. Nézzük is meg, hogy mit is kell róla tudnunk.

A szocpol igénylésének új szabályai 2015 - 2016 évre!

A szocpol igénylés új szabályai sokakat fog érinteni, köszönhetően annak is, hogy a bankok hitelezési kedve is megjött, illetve a még viszonylag alacsony ingatlanáraknak. A gazdasági válság elhúzódó hatásai miatt az ingatlanvásárlások hitelezése szinte teljesen leállt. A legsúlyosabb csapást a hitelezésre a deviza alapú hitelek tömeges bedőlése okozta. Tömegek álltak le a hitelek törlesztésével, illetve nagymértékben visszaesett maga az ingatlanforgalom, és az építkezések száma is. A bankok köszönhetően a kieső bevételeknek, illetve a bankadónak, hatalmas veszteségeket könyveltek el. Mindenképpen kormányzati beavatkozást igényelt a kialakult helyzet. A szocpol igénylés új szabályai már azok közé a lépések közé tartoznak, amelyet a kormány lépett meg, a kialakult helyzet rendezése érdekében.

A szocpol igénylésének alapvető feltételei a következők:

  • 2008. július 01-én, vagy az után kiadott építési engedéllyel rendelkezzen az ingatlan
  • legalább egy meglévő, vagy vállalt gyermek
  • betöltött 40 évnél fiatalabb személy lehet csak az igénylő
  • legalább „B”, vagy annál magasabb energetikai besorolás
  • maximum 350.000 Ft/nm bekerülési ár, illetve vételár
  • az ingatlan hasznos alapterülete 40-160 nm között lehet


szocpol igenylesenek uj szabalyai

A fenti táblázatból jól látható, hogy mekkora összegű támogatásra vagyunk jogosultak. Igénylés előtt javasolt pontos információt beszerezni a banktól, ahol a szocpolt, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelt felvenni kívánjuk. Pozitív változás, hogy a szocpol már használt lakás megvásárlására, illetve lakásbővítéshez is felhasználható, ami nagyon gyakorlatias módosítás. A következő lépésnek, feltétlenül a támogatás mértékének a növelésének kellene lennie, ugyanis az ingatlanárak növekedését követnie kellene a támogatásnak is.

A szocpol érintő változások
2015. július 01-én fognak életbe lépni. Alapvetően eddig azok az új lakás vásárlók, illetve építkezők kaphattak szocpolt, akik legalább 2 gyermekkel rendelkeztek, illetve vállalták, hogy az első gyermek 4 éven belül, a második gyermek 8 éven belül megszületik, és a vásárolni kívánt új lakás, illetve a z építendő lakás legalább „B” energetikai osztályba tartozik. Továbbá, az igénylő a 40. életévét nem töltötte be, deviza belföldi személy, köztartozásmente, az új ingatlanban legalább 50 % tulajdonjogot szerez, az igénylőnek, illetve a vele együtt költöző családtagnak nincs lakástulajdona, lakáshasználati joga. Legvégül, a vevő és az eladó nem lehetnek rokonok, az ingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 160 m2-t, és végül az ingatlan vételára, illetve bekerülési ára nem haladja meg a 300.000, ill. 350.000 Ft/m2 árat.

A szocpol összegének nagysága függ a gyermekek számától, a hasznos lakásterület nagyságától, és végül az energetikai minősítéstől. Most pedig rátérünk arra, hogy melyek is azok a változások, amelyek július 01-én hatályba lépnek, és amelynek köszönhetően sokkal többen juthatnak hozzá a támogatáshoz, és a felhasználhatóság is kibővült. A legfontosabb változás, hogy már használt lakás vásárlására, lakásbővítésre is fel lehet használni a szocpolt. További pozitív változás, hogy július 01-től már egy gyermek után is lehet szocpolt igényelni.

Természetesen 1 gyermek után kisebb összeget lehet igényelni, aminek következtében az eddigi 800.000 Ft helyett 500.000 Ft lesz a szocpol legkisebb összege. A szocpol maximális összeg pedig 3.25 milli Ft marad. A legkisebb lakásterület, amelynek a megvásárlásához, illetve felépítéséhez igénybe vehet a támogatás, 60 m2 helyett 40 m2, míg a maximális lakásméret maradt 160 m2. Nem változott a vételár, illetve a bekerülési érték maximális mértéke, azaz 300.000, és 350.000 Ft/m2. Fontos még tudni, hogy a szocpol csak azoknak a lakásoknak a megvásárlásához, építéséhez, bővítéséhez használható fel, amely esetében a használatbavételi engedély 2008. június 30 után került kiadásra.         


Szocpol és félszocpol 2015 - 2016 évben

Nagyon könnyen
megeshet, hogy a szocpol és félszocpol megnövekedhet akár a kétszeresére is. Tehát, ha a teljes szocpolról beszélünk, akkor 1,6 millió forint jöhet szóba, de akár elérheti a felső határ az 5,6 milliós összeget is. Akkor is nagyon nagy változások következhetnek be, hogyha kiderül, hogy a támogatást kisebb lakóházra vagy ingatlanra is igénybe lehet venni. A félszocpol bevezetésre kerülhet, majd amit különböző támogatásokra is fel lehet venni.

Az is tervben van, hogy a szocpol és félszocpol használt és új lakásra nem csak a többgyermekes családoknak járna, hanem az egygyermekeseknek is. Tehát, ha ez megtörténne, akkor a fiatalok boldogulása is sokkal könnyebb lenne. Ez az egész a támogatásról szól, a szocpol is ezt szolgálja, tehát szociálpolitikai kedvezmény. Azoknak ajánljuk a szocpolt, akik akár új, vagy használt ingatlant szeretnének vásárolni és megfelelnek a szociálpolitikai támogatás alapvető követelményeinek. Ez a támogatás egy elég nagy összeget foglal magában. Ez nem csak egyénileg, de társadalmilag is olyan lökést jelenthet főleg a fiatalok számára, hogy egy jobb jövő elé tudnak nézni. Ezért is olyan fontos ennek a támogatásnak a fennléte és életben tartása, mert minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy mások boldogulni tudjanak. Ez egy nagyon kényes kérdés annak tekintetében, hogy mennyinek kellene lennie az összegnek és kiket milyen feltételekkel kéne támogatni.

Tehát ami már biztos, hogy a szocpol majdnem a duplájára fog emelkedni. A használt lakások miatt bevezették a félszocpolt, tehát azoknak is járni fog valami, akik nem új lakást akarnak majd venni. Ez a támogatás az egyik támasztó pillére a családoknak, azaz a gyerekekkel rendelkezőknek, és ha bevezetik az egygyerekes támogatást, akkor mindenképpen jó induló lesz a fiatal szülők számára. Mivel a kormány tervezi azt, hogy bővítse a szocpolt, biztosak lehetünk benne, hogy jönni fog még törvény vagy rendelet, ami megváltoztatja a szocpol arculatát vagy tulajdonságait. Mindenesetre álljon készen, hogy ha új információkat akar bezsebelni a szocpollal kapcsolatban, mert mi minden esetben a friss információkat fogjuk közölni önnel. Nem kell aggódnia, mi mindig úgy fogjuk szolgáltatni az új híreket, hogy hasznos legyen az ön számára és ez ezzel a témával sincs máshogy.

A támogatások között ez az egyik legfontosabb és mindig lesz körülötte valami újítás, amit eszközölni lehet rajta, persze most, hogy jön a választási kampány biztos, hogy elő fognak valamivel jönni a politikusok. Ez egy olyan téma, amire rákapnak az emberek és tudják a vezetők, hogy ebben az ügyben is változtatásokra van szükség. Természetesen ezek nem azonnal fognak bekövetkezni, hanem csak idővel. De nem kell aggódnunk, mert biztos, hogy jönnek majd olyan dolgok, amik elnyerik tetszésünket, de bele kell kalkulálni, hogy negatív irányba is elmozdulhatnak a szabályozások.

Ennek ellenére bizakodva fordulhatunk a jövő felé , hogy a szocpol minden olyan embernek segítséget nyújt majd, aki rászorul. Persze ezt nehéz megmondani, hogy kiknek tud a legjobban segíteni, mert a szocpol több szempontra terjed ki. Ennek ellenére érdeklődjön nyugodtan utána, hogy tudjon később minden probléma nélkül mozogni ebben a témakörben ugyanis, ha elég tájékozott, akkor nem kell attól tartania, hogy valamely pontját a szocpolnak nem érti. A szocpol megduplázása egy érdekes eset ugyanis a kormány, ha elhatározza a döntés kivitelezését, akkor minden bizonnyal sürgetni fogják az új jogszabály beterjesztését, amit nagy valószínűséggel el is fognak fogadni.

Ezért kell látogatnia oldalunkat, hogy ha valami újdonság fog történni, akkor ön legyen az első, aki értesül róla és így tudja tágítani az érdeklődési körét, hogy minden új információt magába szív, ami ezzel a témakörrel kapcsolatos, ugyanis nagyon jó dolog, ha a szocpollal kapcsolatban tisztán látunk egyes dolgokat. Megérteni és elfogadni kell ezeket a döntéseket, hiszen magánszemélyként nem sokat tudunk tenni ellene csak bizakodni, hogy kedvezően alakul majd a számunkra minden és nem kell kapkodni az esetleges döntésekkel kapcsolatban, hogy mindent alaposan át tudjunk gondolni. Reméljük, hogy kielégítő információkkal tudunk szolgálni önnek látogasson vissza, hiszen egyre újabb és újabb hírekkel találja majd szembe magát.


Szocpol változások
- A lakásépítési támogatásról szóló, 2011-ben született kormányrendeletet tavaly decemberi módosítása alapján a keddi Magyar Közlönyben megjelent információk szerint július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (szocpol) bővítésre került, miszerint a legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, és a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár. A jogszabály pontosítja azt is, hogy mi számít a lakás bővítésének, ilyen a lakás hasznos alapterületének egy szobával történő növelése, akár hozzáépítéssel, vagy a tetőtér beépítésével is.

Feltételek között szerepel, hogy a lakás alapvetően is komfortos legyen, vagy a bővítés szolgálja ezt illetve az is, hogy aki a vissza nem térítendő családok otthonteremtési kedvezményét igényli  jogosultak, pl: gyerekek is),  a bővíteni kívánt lakásban éljenek. Új előírásokat is tett a mostani rendelet: vissza kell fizetni - kamatostól - a szocpol támogatást, ha a lakás nem éri el a vállalt energetikai osztályt. A meddő fiatal házaspároknak viszont csak a megelőlegezett szocpol támogatást kell visszafizetniük, a kamatokat nem.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás