utlevel araÚtlevél ára 2015 - 2016 és az igénylésének menete - Minden ember életében eljön az az időszak, amikor külföldre szeretne utazni és meg kell szereznie a hozzá szükséges papírokat és iratokat. Az egyik legfontosabb ilyen okmány az útlevél. Útlevél nélkül nem léphetünk át bizonyos határokat még ma sem, és nem utazhatunk el oda, ahova szeretnénk. Persze most már a legtöbb uniós országba elég egy személyi igazolvány és egy lakcímkártya felmutatása. Azt azért, hozzá kell tenni, hogy még vannak országok, ahova útlevél kell, ilyen például az Amerikai Egyesült Államok.

Ahhoz, hogy megszerezzük útlevelünket, egy igénylést kell eszközölnünk és az igénylési folyamat végén megkapjuk a vadonatúj útlevelünket. Ez a folyamat minden okmányirodában elindítható, viszont abba az irodába kell mennünk, ahova tartozunk helyileg. Ahhoz, hogy magánútlevelet kérvényezzünk, mint nagykorú, egy személyi igazolvány és egy lakcímkártya szükséges, valamint egy születési anyakönyvi kivonat.

Azonban, amikor ezek az okmányok nem állnak esetleg rendelkezésre, akkor a jogosítvány is megfelel vagy a régebbi útlevél ami önnél van. Körülbelül 1 hónap múlva készülnek el az útlevelek. Ha van egy régi útlevelünk, azt mindenképpen le kell adnunk, viszont ha már nincs meg vagy elveszett, akkor azt jelenteni kell. Az egyik fontos dolog, hogy illetéket kell fizetnünk az útlevéligénylésnél. Az ár attól függ, hogy hány évesek vagyunk és, hogy milyen fajtájú útlevelet igényeltünk. Amikor igényeljük az új útlevelet, akkor az illeték befizetéséről szóló csekket az igénylés leadásakor kell benyújtani. Ha 6 éves gyermekről van szó, vagy 6 és 18 év közöttiről, akkor 2500 forintot kell fizetnünk magán útlevél esetében. Viszont 18 és 70 év közöttieknek már 7500 forintot kell csengetniük egy magánútlevélért. Ez 5 évre szóló, azonban ha 10 évre szólót szeretnénk, az 14000 forintba fog kerülni.

Nyaralási ötleteket adunk Önnek itt, külföldre és belföldre is!

Ha 70 évnél idősebbek vagyunk, akkor 2500 forintot kell fizetni ugyanúgy, mint a kiskorúak estében. A 6 évesnél fiatalabb gyerekeknél az a helyzet, hogy 3 évente meg kell újítanunk az útlevelet. A 6 és 18 év közöttiek útlevelét 5 évre adják, a 70 év fölöttieknek meg 10 évre. Ha nincsen új, kártya formátumú jogosítványa vagy személyi igazolványa az adott pillanatban, akkor egy születési vagy házassági anyakönyvi kivonatot kell felmutatni és ezzel igazolni tudja magát és kilétét. Aki külföldön tartózkodik már egy jó ideje, azaz ott is él, annak először magyar állampolgárságát kell igazolnia. Amikor új útlevelet igényelünk, akkor a régit az összes esetben le kell adni az okmányirodában. Létezik olyan eset is, hogy sürgősséggel kérjük az útlevelünket, például 24 órán belül, akkor ez alatt az idő alatt biztosan hozzá jutunk majd.

Viszont az a hátul ütője az egésznek, hogy plusz pénzt kell fizetni, hogyha sürgősséggel kérjük az útlevelet. Ráadásul ez 40 ezer forintot jelent. Ugyanennyi illetéket kell megfizetni akkor is, hogyha valami károsodás érte az útlevelet és sürgősségivel szeretnénk újat csináltatni. Ha megrongálódott vagy használhatatlan az útlevél, soron kívül kérhetünk 7 napon belül újat, aminek a pótdíja 19 ezer forint. Ezt az alap illetéken felül kell kifizetni, és ha második magánútlevélről van szó akkor az okmányiroda felé kell alapilletéket fizetni. A soron kívüli, sürgősséggel kért útleveleket bármelyik okmányirodában lehetséges igényelni, azonban lényeges tudni, hogy ha azonnalira kérünk útlevelet, azt csakis Központi Okmányirodában kérelmezhetjük és átvenni is itt lehet.

A Központi Okmányiroda címe: 1133 Budapest, Visegrádi u. 110–112.

Az útlevél hihetetlenül fontos a számunkra, hogy ha olyan munkánk van, amihez utazni kell sokat, ezért érdemes minél előbb csináltatni egyet és ezért jó a sürgősségi útlevéligénylés. De akkor is megéri ehhez a módszerhez folyamodnunk, hogy ha elhagytuk vagy elveszítettük, esetleg nem találjuk az okiratot. Az önkormányzat lehetőséget biztosít nekünk a gyors utánpótlásra, persze némi pénzmag fejében mindezt. Ennek ellenére is érdemes a lehető leggyorsabban kiállíttatni, hogy minél előbb folytatni tudjuk azt a tevékenységet, amihez útlevél szükséges. Ez az útlevéligénylésnek a menete és szerencsére a sürgősségi útlevéligénylés se olyan bonyolult, mint amennyire elsőre látszik.

Mindenekelőtt, mielőtt egy új útlevelet igényelne érdemes előre kalkulálni és megválasztani az igénylés módját. Annál jobb, minél alaposabban kiszámítjuk az útlevéllel kapcsolatos költségeket, hogy amikor megigényeljük, akkor ne kelljen már semmit számolgatni. Reméljük, hogy hasznos információkat kapott az útlevél igényléssel kapcsolatban, és meg tudja valósítani utazásait a nélkül, hogy bármi problémája legyen az útlevéllel kapcsolatos ügyek intézésekor. Ennek ellenére bátran igényelheti sürgősséggel is, hogy ha van rá pénze és nem akar várni vagy valami fontos dologhoz kell esetleg egy fontos utazáshoz, amit már betervezett és nem tudja lemondani.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás