Szeptembertől energiacímke kerül a gázkazánokra is! Valószínűleg sokakat meglep, hogy Szeptembertől energiacímke kerül a gázkazánokra is. Nyilvánvaló, hogy ez nem annyira véletlen, ugyanis ez elsősorban a gyártókat, és forgalmazókat érinti. A felhasználókat most még csak másodlagosan érinti a rendelet, de szeptembertől, amikor gázkazán vásárlásra kerül a sor, illetve amikor, az új gázkazán használatára sor kerül, annál inkább érintetté válik. A rendelet elsősorban a felhasználók érdekeit tartja legjobban szem előtt, de nagyon fontos szerepet kap az így elérhető energia megtakarítás is, illetve az így elérhető környezetvédelmi hatások is. Magyarország sajnos még nagyon le van maradva az energia megtakarítás területén, azaz pazarló módon bánik az ország az energiával. Ebben lép előre az ország, amikor szeptembertől energiacímke kerül a gázkazánokra is.

Mint oly sok egyéb esetben is, a kezdeményezés az unió felől érkezett, jobban mondva két olyan uniós rendelet fog életbe lépni 2015. szeptember 26-tól, és mint uniós tagállamra, a rendeletek Magyarországra is érvényesek. Az unióban egyre nagyobb erővel küzdenek az energia pazarlása ellen, ugyanis az energia előállítása, illetve kitermelése egyre nagyobb összeget emészt fel, amely ellen az egyik legjobb védekezés, a hatékony felhasználás. Az unióban a legtöbb ország energiafüggőségben él, azaz importra szorul. Ez a tény azonban mind gazdaságilag, mind politikailag függőséget okoz, amelyet minden nemzet igyekszik minél inkább csökkenteni. Miről is szólnak pontosan ezek a rendeletek? Nézzük is meg.

Az uniós rendelet 2015. szeptember 26-tól megtiltják az „A” és a „B” energiaosztályúnál alacsonyabb besorolású vízmelegítők, és gázkazánok forgalmazását. Ez azt fogja eredményezni, hogy az szaküzletekben, illetve minden más forgalmazónál már csak az ilyen besorolású készülékeket árusíthatja. Sőt azt is jelenti, hogy alacsonyabb besorolású készüléket beépíteni sem szabad. A hatóság eleve nem is fogja engedélyezni, a gázterv engedélyeztetése folyamán. Nyilván lesznek, akik kéztől vásárolnak rosszabb besorolású, használt gázkészülékeket, de azok beépítése is csak törvényellenesen történhet, amit egy ellenőrzés bármikor ki is szűrhet.

A cél, hogy ne legyen olyan gázkészülék használatban, amelynek a szezonális hatásfoka nem éri el legalább a 86 %-ot. A rendeletek a 400 kW teljesítmény alatti készülékeket érinti. A gyakorlatban várhatóan a rendelet teljesítését, illetve az annak való megfelelést, csak kondenzációs gázkazánokkal lehet majd elérni.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}   
     

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás