Átlagosan 19 százalékkal csökkentek a gabonaárak egy év alatt. A tavalyi évben a magyar gabonák átlagára mintegy 19 százalékkal csökkent az azt megelőzőhöz képest. Kivétel nélkül minden gabonafajtának zuhant az ára, de legnagyobb mértékben a kukoricáé, amelynek tonnája 2014. decemberben 38706 forint volt, ez 21 százalék csökkenést jelentett. Nem maradt el messze ettől az áreséstől az árpa sem, azonban a búza átlagára mindössze 0,5 százalékot esett. A tavalyi év kezdetén a kukorica ára először megugrott némileg, viszont a második félévben igen nagy mértékű zuhanást mutatott.

Ez a kilengő ármozgás végül mégis oda vezetett, hogy átlagosan nagy áresés következhetett be. Talán az is befolyásolhatta a kukorica árának drasztikus csökkenését, hogy a 2014-es esztendőben kiugróan jó volt a termés világszerte, csak hazánkban mintegy 9,2 millió tonna kukorica termett.

Mindez azonban nem garancia arra, hogy ebben az évben tovább csökkenne, vagy stagnálhatna a gabonaár, sőt már most az év első pár hetében láthatóan megkezdődött egy áremelkedési tendencia. Ezt prognosztizálják elég egyöntetűen a szakértők is, ha nem is hirtelen ugrásszerűen, de biztosra veszik, hogy a gabonák ára emelkedni fog. Ennek alapján az előzetes számításokból arra lehet következtetni, hogy a takarmánybúza 2015. első félévének végére elérheti a 48 ezer forint/tonna árat, a malmi búza pedig az 54 ezret is. Nem marad ki a körből a kukorica sem, aminek a jóslatok szerint tonnánkénti ára a fél év végén 45 ezer forint környékén fog majd mozogni.

2016 évben a gabonaárak ára várhatóan stagnálni fog, esetleg emelkedik, de ezen a tételen még változhat az Oroszországi piac újbóli megnyitása, mely a gabona termék árcsökkenését eredményezné a túl nagy kínálat miatt.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás