A héten a XIII. kerületi Jász utcában átadásra került egy 100 lakásos passzívház, melynek 40 százaléka már lakott is. Az önkormányzat a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt-vel közösen építette meg a lakóházat, méghozzá 2,3 milliárd forintból. A házban 41 – 48 -60 m2-es lakások készültek, melyekhez pályázat útján lehetett és lehet hozzájutni, mégpedig egy 233 évben elindított bérlakás program keretén belül.

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy a lakások fűtési költsége nem haladja meg havonta a 2300 forintnyi összeget, a lakás bérleti díja 1100 forint/négyzetméter és mindössze 1000 forintos költséget jelent a meleg víz előállítása. A projekt megvalósulása nem hogy hazai, vagy fővárosi, de kelet-európai viszonylatban is egyedülállónak mondható. A lakóépület három épületrészből tevődik össze, a működtetése geotermikus energia felhasználásával zajlik, ráadásul olyannyira gazdaságos az üzemeltetése, hogy a hőtermelés során még a keletkező szennyvizet is felhasználják, ebből adódóan egy átlag normál építésű lakáshoz viszonyítva az épület 84 százalékkal kevesebb energiát használ fel.

Szakértők szerint hazánkban egy passzívház megépítése maximum 15-20 százalékkal jön ki többől, mint a hagyományos építésű házé, így reménykedhetünk abban, hogy talán nagyobb tempóban terjed el ezeknek a lakóházaknak a létrehozása. Jelenleg mindösszesen 20 olyan passzív ház van Magyarországon, amely megszerezte a darmstadti Passzívház Intézet minősítését, de ezeken felül van még körülbelül 120 olyan hazai ingatlan, amely képes lenne megfelelni az elvárásoknak, viszont ezek tanúsítása több ezer eurós költségre rúg.

A passzívház mellett persze nem csak az szól, hogy nem sokkal drágább a megépítése a hagyományos házaknál, de ami a leginkább indokolja, hogy e mellett tegyük le a voksunkat az, hogy egy ilyen épület üzemeltetése sok esetben mintegy 90 százalékkal kevesebb energiát igényel. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben megismerjék és elismerjék a passzív ház mekkora takarékossággal jár, a legtöbb ember szemléletmódját kellene megváltoztatni. Nagyon sok építkező inkább a „külsőségekre” költ többet, mint a burkolatok, a nagyobb alapterületű lakás – ház és kevésbé tartja szem előtt a modern és igazoltan energiatakarékos technológiákat, amelyekkel pedig hosszú távon rengeteget lehet spórolni.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás