1 logoAz Európa Tanács szakértői csoportjának jelentése élesen bírálja a magyarországi menekültbefogadó állomásokat. A létesítmények túlzsúfoltak a dokumentum szerint, gyors romlásnak indult a higiénia illetve a biztonság is, illetve ezen felül még a bánásmód is nagyon durva. A debreceni menekülttáborban embertelen körülményeket találtak – ezt nyilatkozta az alapjogi biztos hivatalának főosztályvezetője, aki részt vett az ellenőrzésen személyesen is.

„Számunkra teljesen érthetetlen, hogy a kisgyermekeknek, akik ebben az intézményben ott vannak, miért kell ugyanolyan helyen fürdeniük, ugyanolyan helyen vécére menniük, mint a felnőtteknek. Ebben az intézményben ráadásul még egy bili sem volt található pedálul.” – fejtette ki Fliegauf Gergely. Az OPCAT főosztályvezetője elmondta azt is, hogy a befogadó állomáson nincs elég tolmács sem, emiatt pedig még az is előfordult, hogy félrediagnosztizálta az egészségügyi személyzet a beteget. Emiatt pedig a körülmények balesetveszélyessé váltak.

„A hatóságoknak nem sikerült szavatolniuk az emberhez méltó körülményeket, például majdnem minden helyiségben azt lehetett látni, hogy még egykor régen volt ott egy mosdó, le volt bontva. A csempékből pedig különféle csőcsonkok álltak ki, amik pont a gyermekek magasságában voltak” – tette hozzá Fliegauf Gergely. Vámosszabadin is a menekültügyi helyzet kritikus, ahol már 340-en élnek a menekülttáborban és a létszámuk elérheti az 500-at is hamarosan. Május végén a tábor kapacitását növelte 216 főről 300 főre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Ám ezt azonban csak udvari sátrak felállításával tudta megoldani.

„Azt is felháborítónak tartjuk, hogy a Belügyminisztérium illetve bevándorlási hivatal nem készült fel ilyen fajta menekültáradatra – mondta el Lizákné Vajda Lívia polgármester. – Sajnos a menekültügyi helyzetre hivatkozva továbbra is csak az ígéreteket kapjuk.” Az Európa Tanács a rossz körülményekről ír jelentésében rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága is. A magyar befogadó állomáson nem csak a körülmények rosszak a dokumentum szerint, hanem még ennek tetejébe sokszor az ott élő menekültekkel durván is bánnak. Ráadásul az állomás dolgozóinak önkényén múlik gyakran az is, hogy a létesítmény zárt vagy épp nyitott részébe ki kerülhet.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás