1 logoHavi 8 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok - A 2. világháborús hadiárvák illetve hadiözvegyek már régóta várnak anyagi támogatásra. Ám most - a tervek szerint - havi 8 ezer forintot is. A lépés az 1938 illetve 1945 között elesett katonák hozzátartozóit érinti. Ez egyfajta nyugdíj - kiegészítésként is értelmezhető, mintegy 18 ezer ember számára. Anyagi támogatást kapnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a magyar királyi honvédség illetve a csendőrség kötelékében szolgált és szolgálat alatt elesett - ismertette a hadigondozásról szóló törvény módosításának célját az egyik előterjesztő, Lázár János az Országgyűlésben. Az előterjesztést a miniszter mellett Kovács Zoltán, L. Simon László, Vargha Tamás, valamint Rétvári Bence képviselők jegyzik.

Akik megkaphatják - Várhatóan 18 ezer fő lehet érintett - életkorukból fakadóan, jellemzően nyugdíjasok. A javaslat az, hogy a jogosult körbe kerüljenek be azok a hadiárvák illetve hadiözvegyek, akiknek az édesapja vagy épp a férje a Magyar Királyi Honvédségben vagy a Csendőrségben szolgálatot teljesített. Az állománytáblától illetve a rendfokozattól teljesen függetlenül attól, hogy melyik egységben és milyen rendfokozatban szolgált. A törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat - így több ezer embert érinthet a javaslat a határon túl is.

Mikorra várható? Információk szerint a kormány hamarosan tárgyalhatja javaslatot, ezután fogadhatja el a parlament. A törvény a kihirdetését követő napon hatályba lépne, utána lehet igényelni a járadékot. A folyamat gyorsaságától függően már akár idén nyáron, vagy ősztől is megkaphatják a támogatást.

Mennyi a támogatás összege? Az anyagi támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg: 28.500 forintnak) a 30 százaléka, 2015-ben 8 550 forint/hó.

Hogyan kapható? A támogatást kérvényezni kell, a kérelem a tervek szerint határidő - korlátozás nélkül, bármikor benyújtható a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában. A külföldön élő kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatala járna el, a járadékot a nyugdíjfolyósító szerv folyósítaná.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás