Aktualitasok hirportalA régiós országok energiacégeinek képviselői érdemi előrelépést sürgettek egy keddi brüsszeli szimpóziumon a délkelet – európai térség gázellátásnak diverzifikálásában. A siker kulcsa, hogy közösen próbáljanak választ adni a kihívásra egyes országok. Azon megoldások, melyeknek köszönhetően javítani lehetne a közép- és délkelet – európai térség országainak gázellátásán, már régóta léteznek papíron. A siker érdekében létre kell hozni egy olyan likvid gázpiacot, ahol áramoltatni lehet a földgázt – ez hangzott el az Európai Parlamentben a térség gázellátásának diverzifikálásáról tartott szakmai vitán. Az első, 2006-os gázválság óta nem sokat tett Európa délkeleti része az energiabiztonság érdekébe. A térség országai még mindig adósak a gázrendszereik közötti összeköttetést megteremteni hivatott beruházások végrehajtásával. A román cég, szabályozási ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a térség gázellátási problémáinak megoldásában kiemelt szerepet játszhatnak a Fekete-tenger partjai mentén 2012-ben feltárt gázkészletek.

Magyarország lehetne az egyik haszonélvező a Romániában talált gázkészleteknek a román – magyar - osztrák gázfolyosón keresztül. A Fekete-tenger illetve Ausztria gázvezetékkel történő összekapcsolása egyike lehet azoknak a projekteknek, amelyek a nemrég létrehozott magas szintű csoport részben uniós források bevonásával legkésőbb 2020-ig megvalósulhatnak. Emeli a fekete - tengeri gázmezők jelentőségét, hogy belső uniós forrásból érkezhet földgáz Közép - Európába, illetve déli irányba, Bulgáriába. Pálmai Márton, a Földgázszállító Zrt. és a MOL brüsszeli képviselője szerint a meglévő hálózatokra építő kisebb projektekre célszerű összpontosítani. “Ezek hozzájárulnak a meglévő hálózatok nagyobb hatásfokkal történő kihasználásához és a fajlagos költségek csökkentéséhez is” – tette hozzá a magyar szakértő.

A magas szintű csoport első, szófiai találkozóján Görögország megállapodott Bulgáriával illetve Romániával a függőleges (dél - északi irányú) gázfolyosó létrehozásáról. Amennyiben ez megépül, abban az esetben Magyarország illetve Ausztria felé is mehet tovább Romániából a földgáz. Ehhez azonban fontos az, hogy a feleknek bizony túl kell lépniük a közös szándéknyilatkozatokon és mielőbb megállapodásban kellene rögzíteni a közös projekt fő paramétereit.

Athén számára egyformán fontos a görög – bolgár - román projekt, mint a görög – macedón – szerb - magyar (esetleg osztrák) útvonalon tervezett Tesla gázvezeték, amelyen keresztül orosz földgázt szállíthatnának új útvonalon Közép-Európába. A két projekt nem konkurense egymásnak, hanem inkább kiegészítik egymást. A térség országainak meg kell tanulniuk jobban együttműködni egymással, és saját „önös” érdekeiket a közös regionális érdekeknek alárendelni. Az előző tíz év eredménytelenségének ugyanis éppen az a fő tanulsága, hogy szűkkörű nemzeti megközelítések helyett a térség számára ideális megoldásokban kellene gondolkodni. Ebből a szempontból a júliusi dubrovniki találkozó – ahol a délkelet - európai országok miniszterei várhatóan egyetértési memorandumot írnak alá - fontos vízválasztó lehet.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás