A pogácsát nincs olyna, aki ne szeretné. Ezt a süteményt is sokféleképpen el lehet készíteni, valaki élesztővel készíti, van, aki tejjel vagy épp sajttal. Viszont ezt a pogácsát magokkal is dúsítjuk. Az olajos magvakat akár ízletes nasiként is fogyaszthatjuk. Sokan a magas zsírtartalmuk miatt teljesen kiiktatják étrendjükből, pedig nem csak zsírt tartalmaznak. Magas az ásványi anyag és vitaminforrásuk egyaránt. Ajánlott mindennap fogyasztani egy kis adagot belőlük. A magvag pozitív tulajdonságuk még az is, hogy olajakat is készítenek belőlük, mint például dió-, tökmag-, mogyoró- vagy épp szezámolaj. Ezeket az olajokat rövid ideig és sötét helyen tároljuk, mert az alapanyaguk, a magvak a telítetlen zsírsavak miatt gyorsabban avasodnak.
Ha idegesek avagy frusztráltak, stresszesek vagyunk igazán kiváló gyógyír lehet ilyenkor egy pár szem olajos mag. Hiszen a B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetően energiához és lendülethez juthat szervezetünk.
A magos pogácsa hozzávalói:
- 2 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 10 dkg margarin
- 30 dkg grahamliszt
- 15 dkg finomliszt
- 2 kk só
- 1-2 ek tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag
A tetejére:
- 1 tojás
Igazán jó magos pogácsa recept és az elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral elkeverjük. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy kicsit felfusson. Közben mind a kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. Ha az élesztő felfutott, akkor ezt a keveréket a lisztekhez adjuk, illetve a margarint és a sót, és megdagasztjuk. Ha a tészta túl kemény lesz, adhatunk hozzá egy kis vizet. Ebbe a jól kidolgozott tésztába adjuk hozzá a magokat, ízlés szerint akár vegyesen mindenből rakhatunk bele. A tésztát a magokkal jó összegyúrjuk és letakarva kb. kétszeresére kelesztjük. Lisztezett nyújtódeszkán kb kétujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát és pogácsaszaggatóval vagy akár kisebb pohárral szaggassunk pogácsákat. A tetejüket bevágjuk és tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és 15 percnyi kelesztés után tegyük be az előmelegített sütőbe. 190 fokon 15-20 perc sütés alatt készen is vannak. Melegen illetve hidegen egyaránt finomak lesznek, így bármikor fogyaszthatjuk őket!
Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}
Új aktualitások
- Igazán jó Kinder szelet recept és elkészítése - 01/01/2016 23:12
- Igazán jó túrós bukta recept és elkészítése - 01/01/2016 18:41
- Igazán jó kókuszgolyó recept és az elkészítése - 29/12/2015 21:34
- Igazán jó juhtúrós aprópogácsa recept és elkészítése - 04/08/2015 21:03
- Igazán jó túrógolyó recept és az elkészítése - 01/08/2015 20:54
- Gesztenyés babapiskótás sütemény recept és az elkészítés - 01/08/2015 06:04
Régebbi aktualitások
- Igazán jó Rigó Jancsi recept és az elkészítése - 26/07/2015 07:14
- Igazán jó puncsgolyó recept és elkészítése - 26/07/2015 07:03
- Igazán jó kakaós kevert süti recept és elkészítése - 24/07/2015 06:27
- Igazán jó káposztás pogácsa recept és elkészítése - 20/07/2015 15:46
- Igazán jó mákos kalács recept és elkészítése - 20/07/2015 08:41