A mákos receptek száma megszámlálhatatlan. Általában könnyen elkészíthető ételek alapanyagaként szolgál a mák. Akár egy egyszerű mákos tészta is lehet az asztalon és nem kell hozzá több mint tészta, mák illetve cukor. A következő recept azok körében biztos siker, akik szeretik a mákot illetve a mazsolát.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál barackpálinka
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg őrölt mák
- 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1,5 dl tej
A tésztához:
- 2 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- egy csipetnyi só
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 60 dkg finomliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 4 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő
- 15 dkg Rama
Igazán jó mákos kalács recept és elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, egy kevés cukrot illetve 2 evőkanál lisztet szórunk bele. Letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd a maradék langyos tejjel illetve cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával, a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott, de nem meleg Ramával jól bedagasztjuk. Cipót formáljunk belőle, majd takarjuk le, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesszük meg. Közben a töltelékhez a tejet felforraljuk, a kétféle cukorral megédesítjük. A tűzről levéve először a mákot, majd a zsemlemorzsát keverjük bele. A pálinkával illetve a reszelt citromhéjjal illatosítjuk, a mazsolával dúsítjuk.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. Mindegyiket egyenletesen megkenjük a mákkrémmel úgy, hogy körben ujjnyi szabad csík maradjon. Ezt a részt tojás sárgájával vékonyan kenjük meg, a töltelékre hajtjuk, majd felcsavarjuk, akár a bejglit. Amikor mind a négy tekerccsel megvagyunk, összefonjuk, majd ezt a kalácsot Ramával kikent tepsire tesszük. Tojás sárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C kb. 50 percen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával takarjuk le. Ha kihűlt, felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}
Új aktualitások
- Gesztenyés babapiskótás sütemény recept és az elkészítés - 01/08/2015 06:04
- Igazán jó magos pogácsa recept és az elkészítése - 27/07/2015 09:04
- Igazán jó Rigó Jancsi recept és az elkészítése - 26/07/2015 07:14
- Igazán jó puncsgolyó recept és elkészítése - 26/07/2015 07:03
- Igazán jó kakaós kevert süti recept és elkészítése - 24/07/2015 06:27
- Igazán jó káposztás pogácsa recept és elkészítése - 20/07/2015 15:46
Régebbi aktualitások
- Igazán jó ekler fánk recept és az elkészítése - 20/07/2015 08:31
- Igazán jó karamellás sütemény recept és elkészítése - 19/07/2015 21:10
- Igazán jó csokitorta recept, ami olcsó és nagyon finom is - 14/07/2015 10:59
- Igazán jó sajtos rúd recept - Tuti sajtos teasütemény - 14/07/2015 10:35
- Igazán jó Dominó szelet recept és az elkészítése - 14/07/2015 06:58