1 logo aktualitasok receptekA mákos receptek száma megszámlálhatatlan. Általában könnyen elkészíthető ételek alapanyagaként szolgál a mák. Akár egy egyszerű mákos tészta is lehet az asztalon és nem kell hozzá több mint tészta, mák illetve cukor. A következő recept azok körében biztos siker, akik szeretik a mákot illetve a mazsolát.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 evőkanál barackpálinka
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 30 dkg őrölt mák
  • 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 dl tej

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • egy csipetnyi só
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 15 dkg Rama

Igazán jó mákos kalács recept és elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, egy kevés cukrot illetve 2 evőkanál lisztet szórunk bele. Letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd a maradék langyos tejjel illetve cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával, a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott, de nem meleg Ramával jól bedagasztjuk. Cipót formáljunk belőle, majd takarjuk le, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesszük meg. Közben a töltelékhez a tejet felforraljuk, a kétféle cukorral megédesítjük. A tűzről levéve először a mákot, majd a zsemlemorzsát keverjük bele. A pálinkával illetve a reszelt citromhéjjal illatosítjuk, a mazsolával dúsítjuk.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk, egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. Mindegyiket egyenletesen megkenjük a mákkrémmel úgy, hogy körben ujjnyi szabad csík maradjon. Ezt a részt tojás sárgájával vékonyan kenjük meg, a töltelékre hajtjuk, majd felcsavarjuk, akár a bejglit. Amikor mind a négy tekerccsel megvagyunk, összefonjuk, majd ezt a kalácsot Ramával kikent tepsire tesszük. Tojás sárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C kb. 50 percen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával takarjuk le. Ha kihűlt, felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás