1 logo aktualitasok receptekEgy friss, forró, ropogós túrós buktánál kevés jobb dolog létezik, ami a saját konyhánkban is elkészülhet, méghozzá egyszerűen ennek a receptnek köszönhetően. Egy laktató gulyásleves vagy egy finom Jókai - bableves után már nem kell hagyományos főétel, csak egy friss, finom sütemény, ebben az esetben a túrós bukta. Örök dilemma a mazsola kérdése, de talán az a legjobb megoldás, ha néhányba teszünk, néhányba pedig nem. Mivel vannak, akik nem szeretik, így mindenki elégedett lesz.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 85 dkg liszt
  • 4 dl langyos tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 ek méz
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • csipet só

Töltelék:

  • 75 dkg túró
  • 5 ek porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Igazán jó túrós bukta recept és elkészítése: A tejet langyosítsuk meg és kevés cukorral keverjük el, majd morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ha feljött az élesztőnk, akkor tegyük egy tálba a liszt, a méz, a tojás illetve a só kivételével és keverjük jó alaposan össze, majd legalább fél óráig pihentessük.A pihentetés után tegyük bele a tojást illetve az olvasztott vajat, majd alaposan dagasszuk ki. Meleg helyen legalább 30 percet hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkán vékonyra nyyújtsuk ki és 18 darabra vágjuk fel.

A töltelékhez a hozzávalókat (túró, porcukor, citrom leve, citrom reszelt héja illetve a mazsolát – ami el is hagyható) összekeverjük. A tésztát megtöltjük egyenként egy púpos evőkanál töltelékkel. Behajtjuk a tészta széleit, majd feltekerjük, és egy magas falú tepsibe (30 x 38 cm) pakoljuk. Újabb 30 percig pihentetjük meleg helyen, majd 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

  
Ezt már olvasta?Bezárás