1 logoA város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik, a mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet. A település neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg. Kaposvár a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik, csodálatos környezetben, a Zselic lankái között. Déli részén húzódik a Zselici Tájvédelmi Körzet.

A város, az ókori Rómához hasonlóan, hét dombra épült. A város legmagasabb pontja kb. 260 m-rel fekszik a tengerszint felett, Töröcskétől körülbelül 1 km-rel délre az úgynevezett Postakocsi-út mentén, mely egykor a legfontosabb útvonal volt Kaposvár és Szigetvár között. Kaposvár északi részén található a 8 km hosszú Deseda-tó, a 30 hektáros arborétummal. A Balaton 50 km-re, Pécs 60 km-re, Nagykanizsa 70 km-re, Szekszárd 90 km-re, Budapest 185 km-re van a várostól.

Kaposváron bizony a kulturális élet eléggé élénken zajlik. Az ország legnevesebb színháza – Csiky Gergely Színház – itt működik. A városnak kiemelkedő szerepe van mind a művészetben mind pedig a néptáncban egyaránt, mely már az országhatáron túlra is elértek. Minden évben rengeteg rangos kulturális rendezvénynek adott otthont Kaposvár:

  • Februári farsangi felvonulás
  • Kaposvári Tavaszi Fesztivál, mely márciusban kerül mindig megrendezésre
  • Festők Városa Hangulatfesztivál, mely májusban kerül megrendezésre
  • A Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál: során az egész világról érkeznek focicsapatok a megyeszékhelyre
  • Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál


Kaposvár a festők városa, mivel számos híres festőnk szülővárosa is. Itt született Rippl-Rónai József, Vaszary János és Galimberti Sándor. A kínálatot színesítik a regionális, országos illetve nemzetközi tudományos konferenciák, találkozók, vásárok, bajnokságok és a lovas világversenyek is. Nagy múltú rendezvény volt az elmúlt évtizedekben a külföldi és magyar kiállítók százait, üzletemberek és látogatók ezreit vonzó Kaposvári Nemzetközi Tavaszi Vásár, az Alpoktól az Adriáig Nemzetközi Kiállítás és Vásár, valamint a Kapos Expo is.

Sokoldalú élményfürdőzés, frissítő szaunavilág, komplex gyógyászati, magas színvonalú uszodai- és strandszolgáltatást nyújt: a Virágfürdő a vízi élmények teljes körét kínálja kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Mindez a Balatontól 50 km-re, a Zselic varázslatos erdeinek ölén, a virágos Kaposváron várja Önt és családját! Megéri ellátogatni Kaposvárra, legyen szó akár fesztiválról, rendezvényekről vagy akár kikapcsolódás gyanánt egy kis fürdőzésre is vágynánk.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás