1 logoA város Hajdú-Bihar megye földrajzi közepétől nem messze, Budapesttől mintegy 230 km-re fekszik. Keleti irányba 35 kilométerre már a román határ található. A város területe kb. 46.165 hektár. Rengeteg főút indul ki innen illetve érintik is a város, vasút illetve az M35-ös autópálya mellett. Ma Magyarország második legnépesebb városa Debrecen. A lélekszámokat nézve a 18. században volt a legnagyobb város, Budát, Pestet és még Pozsonyt is megelőzve. Lakosok száma napjainkban kb. 206.000 fő. A városban háromféle tömegközlekedési eszköz vehető igénybe, (villamos, autó-, illetve trolibusz) összesen 69 féle járat útján. A kötött pályás járműveket 1-től 9-ig terjedő sorszámmal látták el, a 10 felettiek már az autóbuszokat jelölik.

Kelet-Magyarország legfontosabb és legnagyobb forgalmú repülőtere is itt található, a Debreceni nemzetközi repülőtér. Magyarországon üt nemzetközi repülőtér található, ezek közé tartozik a debreceni is. Csak a Budapest Liszt Ferenc repülőtér előzi meg forgalmát tekintve. Több járat indul külföldre is pl. Antalya, Drezda, Monastir. Időszakosan szoktak indítani Olasz-, illetve Oroszországba is járatokat.

Nagy múltú iskolaváros Debrecen, ez a meghatározó szerepe a 16. századig nyúlik vissza. A Kollégium latin iskolájából lett a reformáció után Sárospatak és Nagyenyed mellett főiskola, az „ország iskolája”. A Debreceni Egyetemnek ma már több mint 30.000 hallgatója és 1.500 oktatója van, mely adatokkal az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye. Az Egyetemen 15 kar és 24 doktori iskola található, így a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot tudja nyújtani a hallgatók számára.

A hazai sportéletben is évtizedek óta kimagasló szerepet játszik a város. Világversenyeket rendeznek, de emellett a sportlétesítmények terén is nagy előrelépések történtek. A Főnix Csarnok 2002-ben épült, a Sportuszoda 2006-ban, amivel évtizedes hiányt pótoltak. Új atlétikai stadion is épült 2001-ben, illetve a tócóskerti jégcsarnok is. A jövőben még szeretnének egy futballstadiont is építtetni, ami a régi Nagyerdei stadion helyén lesz.

Debrecenben is számos látnivaló közül válogathatunk, ha ellátogatunk ide. Most néhány kedveltet ezekből meg is említünk: Aquaticum Mediterrán Élményfürdő; Református nagytemplom; Kölcsey Központ; Déri Múzeum; Debreceni Református Kollégium Múzeuma; Debreceni Egyetem központi épülete; Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület; Zsuzsi Erdei Vasút

Számos fesztivál is megrendezésre kerül Debrecenben, mint például a debreceni tavaszi fesztivál (15-03-08 - 15-04-11), debreceni mézeskalács fesztivál (15-08-16 - 15-08-17), debreceni pulykanapok (15-06-06 - 15-06-07). És meg kell említenünk a híres virágkarnevált, ami 1966 óta minden évben augusztus 20-án megrendezésre kerül, az államalapító Szt. István és az új kenyér ünnepének a tiszteletére. A nemzetközi hírű rendezvényen látványos virágkompozíciók vonulnak át a városon. A karnevállal egy időben nagyon sok rendezvényre kerül sor, így mindenki kedvére válogathat a négy nap alatt. Megéri ellátogatni Debrecenbe!


Kihagytunk valamit? Írja meg nekünk!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás