1 logoMagyarország déli-délnyugati részén található, a horvát határ közelében. Északról a Mecsek hegység, délről pedig sík vidék határolja. A várost körülveszik hegylejtők, völgyek, erdők és szőlőrugasok. A város Baranya megye székhelye. Elhelyezkedésének köszönhetően előnyös klímával rendelkezik, ugyanakkor fülledt nyári napokon az észak felé védelmet nyújtó Mecsekről meginduló légáramlás tisztítja, illetve hűti is a levegőt.

A várost a 2. század elején rómaiak alapították, Sopianae néven, és a 4. századra jelentős központtá vált. A középkorban Janus Pannonius a magyar humanizmus művészeti életének egyik kiemelkedő központjává tette. A török hódoltság idejéből gazdag építészeti emlékek maradtak fenn. Magyarország egyik legrégebbi, műemlékekben is rendkívül gazdag településén számos látnivaló várja vendégeit.

  • Az ókeresztény temetői épületegyüttes, a sírkamrák és 2000 vége óta részét képezik az UNESCO Világörökségnek.
  • A pécsi székesegyházat, amelyet vártemplomnak és bazilikának is neveznek, Szent István király idejében alapították, külső- és belsőépítészete: klasszicista, gót és neoromán.
  • A török hódoltság idejéből maradt fent, a város főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija, mely az iszlám építészet jellegzetességeit.
  • A Zsolnay porcelángyár területén a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretén belül Zsolnay Kulturális Negyed épül, ahol történeti kiállítás és gyűjtemény lel otthonra.


A Mecseki Kisvasút az állatkert és vidámpark között szállítja a vendégeket, az ország legrövidebb vonalán (570 méteres) távon. Az állatkert és akvárium-terrárium különleges látnivalóihoz tartoznak a Falabella minilovak, a szurikátavár-játék és a prérikutya-város.

Kiemelkedő szerepe van a városnak a kulturális zene és képzőművészet területén is. Szimfonikus zenekarral és operatársulattal is rendelkezik. Évente megrendezett feszitválok közé tartozik a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozó, de rendszeresen tartanak itt Bordalfesztivált, Nemzetközi Felnőttbábfesztivált, Nemzetközi nyári Blues&Jazz Fesztivált, Rockmaratont, Sörmajálist és szabadtéri játékokat is. Előadásokat pedig öt színházban is meg tudunk tekinteni: a Janus Egyetemi Színház, a Pécsi Horvát Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Harmadik Színház, valamint a Bóbita Bábszínház. Még ezek mellett fontos megemlíteni, mint látnivalót a Csontváry Múzeum.

Budapesttől kb. 2 órára található ez a fantasztikus város, így érdemes pár napos betekintést szervezni ebbe a városba.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás