vasarnapi zarvatartasMegszavazta a Parlament, 2015. március közepétől az üzletek nagyja zárva fog tartani, így biztosítva a dolgozóknak a „vasárnapi kötelező pihenőnapot”. 25 tartózkodás, 10 nem szavazat mellett a 119 igen szavazat elegendő lett ahhoz, hogy jogosultságot nyerjen törvényileg a szabad vasárnap terve. Ez általánosságban egész évre nézve érvényben lesz, kivételként lehetőséget kapnak a kereskedők, hogy az év egy maguk által választott vasárnapján és az adventi időszakban nyitva tarthassanak. A 200 m2-nél kisebb üzletek is nyitvatarthatnak, azonban ott vasárnapokon kizárólag maga a tulajdonos, vagy közvetlen családtagja dolgozhat.

A szocialista párt véleménye szerint az emberek egyáltalán nem felkészültek erre az új helyzetre, épp e miatt már 2015 elején benyújtanak egy törvénymódosítást a Munka Törvénykönyvét illetően, amivel azt a pénzbeli kárt lehetne kiegyenlíteni, melyet a vasárnap megtiltott munkavállalással okoznak a dolgozóknak. Az egyik megoldás, hogy a szombati napra járó munkabért meg kellene emelni, valamint jóval több plusz támogatást kellene nyújtani a kereskedelmi dolgozóknak. A vasárnapi zárvatartás ugyanis minimum 15-20 ezer dolgozó munkahelyének megszűnését vonja maga után.

Az ellenzéki pártok szerint ismét született egy olyan egyoldalú törvény, mellyel az emberekre rákényszerítenek valamit, amire egyáltalán nincs a magyar társadalom felkészülve, amely nem lett egyik oldallal sem egyeztetve, nem csak a munkavállalókkal, de a munkaadókkal sem. Az sem mellékes, hogy valószínűlkeg egyetlen felmérés sem készült arról, milyen gazdasági követekezményei lesznek ennek a lépésnek, hisz nem csak a feleslegessé váló dolgozók helyzetéről van szó, de hatalmas bevételtőúl való elesésről is.

Érdekes dolog, hogy bizonyos esetekben a kormány adhat a rendelkezés alól felmentést, így például a csakis tejterméket és pékárut árusító üzletek vasárnap és ünnepnapok során nyitva tarthat 5-12 óra között, ugyan így a virágosok és úkságárusok nyitva tarthatnak e napokon 6-12 óra között, azok az üzletek pedig, melyek sportcentrumokban működnek, adott sportrendezvények idején.

A törvény nem vonatkozik a benzinkutakra, repülőtéren működő üzletekre, gyógyszertárakra, pályaudvari üzletekre, vásárokra és piacokra, valamint büntetés-végrehajtási, katonai objektumon található és egészségügyi intézményben működtetett kereskedelmi üzletekre. Szintén nem tartozik a törvény hatálya alá az a szolgáltatói tevékenység, mely a kereskedelemet szolgálja ki, a vendéglátásra, fürdőkben lévő kereskedelmi tevékenységre, kulturális tevékenységekre, szálláshelyi kereskdelmi tevékenységre, valamint olyan üzletekre, melyek a világörökség területén működnek. Az egyes települések sajátos jellemzői alapján a szabályok változhatnak.

A vasárnapi zárvatartás szigorúan ellenőrzött lesz, mely ellenőrzést a fogyasztóvédelmi szervek irányíatják és végzik majd. Amennyiben jogsértést tapasztalnak, elég szép summa lesz a büntetés, konkrétan első ízben 5-15 ezer forintig, másodszori alkalommal 30 ezer forintig terjedhet a büntetés, ha pedig harmadik alkalommal is megtörténik a szabálysértés, akkor 90 nap időtartamra bezárathatják az üzletet, de ha még ezt követően is szabályt sért az üzlet, akkor egy évre is netilthatják a működését.

A kormánypártok részéről még egy új javaslat is benyújtásra került, hogy miért a szavazás után azt nem tudni, mely szerint a vasárnap dolgozó munkavállalók részére kötelező legyen száz százalékos bérpótlék kifizetése, azaz dupla munkabért kapjanak. Ez alól persze legyenek kivételek a vendéglátásban és olyan helyeken dolgozók, akik továbbra is ugyan olyan feltételekkel dolgozhatnak vasárnap, mint eddig. A törvény azt is előírná, hogy vasárnapi munkavégzésre egy dolgozó csak havonta két alkalommal lehet kötelezett, amely rendelkezés – ha elfogadják - 2015 április 1.-től léphetne hatályba.


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás