melyik plaza lesz nyitva vasarnapBizonyára sokakat érdekel, hogy melyik plaza lesz nyitva vasárnaponként. Az elmúlt évtizedek folyamán a magyar vásárlók, illetve szórakozni, kikapcsolódni vágyók hozzá szoktak ahhoz, hogy vasárnaponként a nagy bevásárlóközpontok, illetve hipermarketek nyitva tartanak. Ez jó volt a kereskedőknek, az üzemeltetőknek, a közönségnek, de az már nem ennyire egyértelmű, hogy ugyanennyire jó volt-e a dolgozóknak is, akik ezekben dolgoztak. Várhatóan a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos viták még jó ideig nem fognak elcsendesedni. A törvény mindenesetre március 15-én életbe lép, és hamarosan lesznek gyakorlati tapasztalataink is a törvény hatásáról.

Már az elején meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy a plázák zöme nyitva fog tartani a jövőben is, de a gond az lesz, hogy a benne lévő üzletek döntő része nem nyithat ki. Jellemzően a bennük lévő mozik, illetve a vendéglátó egységek fognak nyitva tartani vasárnap is. Az üzletek közül csak azok tarthatnak nyitva a nagy bevásárlóközpontokban is, amelyekben maga a tulajdonos, illetve családja dolgozik. Az természetesen kérdés lesz, hogy nekik is megéri-e majd kinyitni, a várható forgalomkiesés miatt, ugyanis várhatóan nagyságrendekkel kevesebb ember fog megfordulni a plázákban, így előfordulhat, hogy a nyitva tartás költsége nagyobb lesz, mint a bevétel, azaz veszteséget fog az üzlet termelni.

Mit tehetnek a plázák a kieső forgalom pótlása érdekében? A plázák többsége azt a megoldást fogja választani várhatóan, hogy tovább tartanak majd nyitva a hét 6 napján. A különbség csak abban lesz közöttük, hogy egyes plázák az esti későbbi zárás mellett, míg mások inkább a korábbi nyitás mellett döntenek majd. A dolgozóknak nyilván kedvező ez a dolog abból az irányból nézve, hogy több szabadidejük marad, de kedvezőtlen onnan nézve, hogy kevesebb jövedelemre is számíthatnak. Most pedig nézzük is meg, hogy melyik plaza lesz nyitva vasárnaponként, illetve melyik döntött a zárva tartás mellett.

A nyitva tartás mellett döntött, a Westend, a Campona, a Mamut, a Pólus Center, az Allee, a KÖKI Terminál, a Duna Plaza, a MOM Park, a Aréna Plaza, a Sugár Üzletközpont. Ezzel szemben egyelőre egyedüliként döntött a vasárnapi teljes zárva tartás mellett az Árkád I és II. Meg kell még említenünk az Asia Centert, ahol még egyelőre nem született döntés ebben a kérdésben. Vidéken kicsit más képen alakul a nyitva- és zárva tartás aránya. A fővároshoz hasonlóan nyitva fognak tartani azok az üzletközpontok, amelyekben mozi van, így többek között, a Balaton Plaza Veszprémben, a Sopron Plaza, a Pécs Plaza, illetve a Savaria Plaza is. Nem nyit ki azonban a Zala Park Zalaegerszegen, kivéve azokat a vasárnapokat, amelyeken a törvény engedi a nyitva tartást. A vidéken nyitva tartó plázák döntő részénél nem lesz a hét többi napján nyitva tartás hosszabbítás, egyedül csak a Balaton Plaza lesz kivétel, amely péntekenként, és szombatonként 9 óráig fok majd nyitva tartani.                

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás