dupla berpotlekIgen nagy kérdés – főként a kereskedelemben dolgozókat érinti -, hogy miként alakul a dupla bérpótlék 2015-ben, vajon mi jár a vasárnapi munkáért? Eltérő lehet még most a kollektív szerződések szerint, hogy a dolgozónak a vasárnapi munkáért szabadnap vagy bérpótlék jár, ám a Munka Törvénykönyve világosan kimondja, hogy a munkaidő beosztás szerinti pihenőnapokon végzett munkáért 10 százalékos bérpótlék illeti meg a dolgozót, amennyiben pedig kap helyette egy szabadnapot, akkor 50 százalék jár neki.

A tapasztalatok és közvélemény-kutatások alapján elmondható, hogy a munkavállalók többsége egyáltalán nincs tisztában azzal, mi jár neki, mi az, ami bérpótlékként őt megilleti és főként, hogy milyen esetekben. A munkaadók azonban nem bújhatnak a mögé, hogy minden dolgozónak jogában áll megismerkedni a kollektív szerződéssel és a MT ide vonatkozó fejezeteivel, mert ezekre a lehetőségekre igenis fel kell, hogy hívják a figyelmet.

A bérpótlékok úgy kerülnek kiszámításra, hogy minden esetben az egy órára eső munkabért kell alapul venni, így átlagos estben teljes munkaidőnél el kell osztani az egy havi alapbért 174 órával, részmunkaidőnél pedig a 174 óra arányosan számított részével. A bérpótlék minden esetben az egfy havio rendes alapbéren felül kell megfizetésre kerüljön, munkaszüneti napokra 100 % mértékben, tehát ez dupla bérpótlékot jelent, ahogy fent írtuk vasárnapra 50 %, amennyiben a dolgozó kap e nap helyett egy másik szabadnapot, de ha nem, akkor erre is jár a 100%.

A leginkább megfelelő eljárás az, hogyha a munkaszerződésben már le vannak fektetve ezek a kitételek, mert ezzel elkerülhetővé válik, hogy adott esetben a dolgozó nincs tisztában azzal, mekkora bérpótlék jár számára 2015-ben, a munkaadó pedig nem hivatkozhat különféle kifogásokra, amiért nem fizeti ki, vagy netán nem annyit, amennyi a törvény szerint járna.


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás