1 logoAz egyéni vállalkozás jogilag a legegyszerűbb vállalkozási forma, ám fontos tisztában lennünk annak feltételeivel illetve kockázatával egyaránt. Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, emiatt a teljes magánvagyonával felel a tevékenységéből adódó kötelezettségekért. Az egyéni vállalkozás a természetes személy gazdasági tevékenysége, melyet rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzés céljából, saját kockázatvállalás mellett folytat. Létesítése illetve megszüntetése is kevésbé kötött, kis tőkeráfordítással, viszonylag gyorsan és egyben egyszerűen, vállalkozói igazolvány kiváltásával létrehozható.

A törvény szerint egyéni vállalkozó lehet:

  • magyar állampolgár,
  • az EU tagállamának állampolgára vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban résztvevő más államnak az állampolgára
  • a harmadik országbeli bevándorolt vagy letelepedett személy, a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan.


Az egyéni vállalkozással kapcsolatos változás - bejelentési, a szünetelés, illetve megszüntetés bejelentési ügyek kizárólag elektronikus úton - erre szolgáló elektronikus nyomtatványok igénybevételével - az Ügyfélkapun keresztül kezdeményezhetőek. Ha még nem rendelkezünk ügyfélkapuval, akkor az első változás bejelentés előtt ezt díjtalanul meg tudjuk oldani bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten.

Az egyéni vállalkozás indítása a tevékenység megkezdésének bejelentésével kezdődik. A bejelentést személyesen az ország bármely okmányirodájában díjmentesen meg lehet tenni, vagy ha rendelkezik a magánszemély ügyfélkapus regisztrációval, akkor elektronikus úton is kezdeményezhető. Érdemes előre informálódni az Okmányirodában, hogy milyen iratokra lesz szükség a bejelentéshez, és melyek azok a tevékenységek, amelyek engedélyhez kötöttek. Mivel az ügyfélkapus regisztrációra a későbbiekben szüksége van az egyéni vállalkozónak, ezért az ügyfélkapuval még nem rendelkező ügyfél számára az Okmányirodában ingyenesen létrehozzák azt.

Az egyéni vállalkozás nyilvántartásba vételéről a bejelentő igazolást kap, amely tartalmazza az adószámot, a választott tevékenységeket, a statisztikai számjelet, a nyilvántartási számot és a személyes adatokat. A tevékenység megkezdéséhez és folytatásához a vállalkozói igazolvány kiváltása már nem kötelező, elegendő a kapott igazolás. Igazolvány kiállítására csak akkor kerül sor, ha azt az egyéni vállalkozó kéri, ebben az esetben 10.000,-Ft illetéket kell fizetni. Az egyéni vállalkozás indítását megelőzően mindenképpen érdemes egy könyvelővel megbeszélni a lényeges kérdéseket. A könyvelő tájékoztatást adhat az egyéni vállalkozásról, és segíthet az adózási forma kiválasztásában.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás