1 logo2016-tól a cafeteria adóterhe a kormány tervei szerint már nem növekedne. A munkáltatók számára ez fontos, hisz nem mindegy, hogy mennyi adót és járulékot kell fizetnie a munkavállalóinak folyósított SZÉP kártya és Erzsébet utalvány után. Így a munkavállaló is minél több cafeteriában jelentkező bérkiegészítést várhat. A Jövő év legjelentősebb változása, hogy a papíralapú Erzsébet utalványok helyett az egyik bankkártya-kibocsátó cég vezetésével piacra kerül egy elektronikus plasztikkártya, az Erzsébet Utalvány Plusz Kártya. Ez jelentősen megkönnyíti a juttatások elköltését. A béren kívüli juttatásként adható elemek a korábbi évekhez képest drágultak, de a 2016-os cafeteria rendszer a 2015-össel egyezik majd meg. Kedvezőbb adózás mellett lehet adni évente munkavállalónként 200 ezer forintnyi cafeteriát.

Míg az Erzsébet utalvány adóterhe a 2014-es 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőtt a 200 ezres határ felett 2015. január 1-től, A SZÉP Kártya adóterhe kivételezett helyzetbe kerülve, maradt  35,7 százalék. A kormány célja évenként a béren kívüli juttatások rendszerének finomhangolása, ami hozzájárul a belföldi kereskedelmi forgalomnövekedéshez és a nemzetgazdaság további fejlődéséhez. Példának okáért a lakáshitelüket nehezen törlesztők mentőöve lehet 2016-tól a lakáshitel cafeteria nagyon kedvező, adómentes feltételekkel.

Tehát a lényeg nem változik 2016-ban sem. Maradnak a kedvező adózási feltételek a cafeteriára, sőt az szja 1 százalékos csökkentése miatt a 2015-ös 35,7 százalékos adókulcs 2016-ban 34,51 százalékra mérséklődik. A feltétel továbbra is az évi 200 ezer forint cafeteria bármilyen eddig megszokott formában, a felett pedig kedvezőbb adókulcs (34,51 százalék) mellett kizárólag SZÉP Kártya adható. 2016-ban azonban régi lakáscélú hitel törlesztésére is felhasználható cafeteria - elemmel bővül a juttatások rendszere. Korábban csak új hitel törlesztéséhez lehetett ezt a juttatási formát igénybe venni. Ez hatalmas segítség – a nettó béren felül – azon családoknak, melyek a hiteltörlesztés részleteit nyögik.

Egy felmérés szerint, ha jövőre emelkedne a 200 ezer forintig járó cafeteriát érintő adóteher mértéke, a munkáltatók jelentős mértékben megnyirbálhatják a munkavállalóiknak nyújtott béren kívüli juttatások kereteit, illetve korlátozhatják a cafeteria - juttatások választékát is. Ez kedvezőtlen folyamat lenne a magyar gazdaságra nézve. Ennek ellenében a munkáltatók 2016-ban is szívesen adnak dolgozóinak cafeteria juttatásokat jövedelemkiegésztésként, melyek bruttó összegét jövőre átlagosan mintegy 3 százalékkal tervezik emelni. A juttatások két legnépszerűbb eleme a SZÉP Kártya és az Erzsébet - Utalvány, melyekből egy főre Magyarországon átlagosan 335 ezer forintnyi összeg jut évente.

  
Ezt már olvasta?Bezárás