Aktualitasok hirportalMegtakarítással a magyarok töredéke rendelkezik csak idős korára, de nem lehetetlen a nyugdíj probléma megszüntetése. A bankok által kínált rendszeres megtakarítási programok is jelenthetik a megoldást, melyek azt teszik lehetővé, hogy pénzügyi biztonságunkat akár havi egy – két ezer forinttal is, de megalapozzuk. Ezek összetett megtakarítási formák, amiken nem egyszerű eligazodni. A magyar lakosság 40 – 50 százaléka – a felmérések alapján – egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással. Az első lépést a havi szinten történő folyamatos takarékoskodás jelentheti. Egyre több olyat találhatunk a banki ajánlatok között, melyek kifejezetten azon megtakarítók részére kedvez, akik egyszerre nagyobb összeget nem tudnak félretenni.

Ezek még azok számára is lehetővé teszik, hogy pénzügyi biztonságukról gondoskodjanak, akiknek havi keresetük túlnyomó többségét felemésztik a mindennapi létfenntartás költségei. Az ilyen megtakarítások alapvető típusai:

  • Bankbetét (megtakarítási számla): bár fix kamatozásuk miatt kiszámíthatóak és olcsók.
  • Rendszeres megtakarítási programok, RMP (befektetési alapok): olcsó és rugalmas befektetési forma, azaz ha pénzre van szükségünk, nehézségek és jelentős költségáldozatok nélkül hozzáférhetünk megtakarításainkhoz.
  • Biztosításokkal kombinált megtakarítások: általában a legdrágább megoldás, minimális rugalmassággal párosulva.
  • Lakástakarék: garantált fix hozam 10 százalék felett, de csak lakáscélra használható.
  • Önkéntes nyugdíjpénztár: olcsó és jó megoldás hosszú távú megtakarításra.

A rendszeres megtakarítási programok jelentik a 2 - 5 éves időtávon a legjobb választást, amelyek viszont számos tekintetben jelentősen eltérnek egymástól. Nagyon meg kell fontolni, hogyan is válasszunk közülük, ha a hosszú távú pénzügyi terveinkről döntünk.

Van még hová fejlődni - Az RMP a megtakarítás olyan komplex formája, amit számos tényező befolyásolhat. Nem könnyíti meg a helyzetet pedig az sem, hogy Magyarországon ezeknek van még hová fejlődniük. A legnagyobb magyar pénzintézetek közül kettőnek – az OTP-nek és a K&H-nak – nincs is ilyen programja. Ha ezek egyikénél szeretnénk hasonló megtakarítást, azt csakis rendszeres befektetésijegy - vételi megbízással érhetjük el. Ezek a programok pedig sokkal többre hivatottak ennél.

A legtöbb a befektetéseken múlik - Megtakarításainkra a legnagyobb hatást az elérhető befektetések gyakorolják, így az RMP-k fejlettségét is elsősorban ezeken mérhetjük. A legfejlettebb rendszeres megtakarítási programok esetében így nemcsak az jelent előnyt, hogy havi alacsony összeget fizethetünk be, hanem az is, hogy profi szakemberek által összeállított olyan komplett portfóliókat ajánlanak, amelyek közül kockázattűrésünknek megfelelően választhatjuk ki a hozzánk illőt.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás