10 jel a cukorbetegségre - A jelek között fellelhető a hirtelen fogyás, a folyamatos szomjúságérzet, a végtagok zsibbadása illetve a szokottnál lassabban gyógyuló sebek is. Íme, 10 jel a cukorbetegségre.

1.    Intenzív szomjazás és nagymértékű vizelés - Mikor a vérben a glükóz szintje növekedik, akkor ezeket a vesék igyekeznek kiszűrni. Ámde, abban az esetben, ha a glükóz túl sok, a vesék egy idő után nem tudják a szűrési folyamatot gyorsan elvégezni. A vizelettel ezért távozik a szervezetünkből a felesleges glükóz. A nagymértékű vizelés egy idő után dehidratációhoz vezethet, ennek következtében pedig szomjasak leszünk.

2.    Nagyfokú éhség - Az inzulinra nagy szüksége van minden szervezetnek, ennek következtében pedig arra is, hogy ezt a glükózt a sejtekbe juttassa. A sejtek nem tudják abban az esetben a glükózt tárolni, hogyha kialakul úgynevezett „inzulin – rezisztencia”. Ebből adódóan a megfelelő energiával nem rendelkezik a szervezet, amit pedig azzal próbál pótolni, méghozzá olyan módon, hogy éhségérzetet kelt bennünk, annak reményében, hogy energiához juthat.

3.    Erőtlenség és bágyadtság - A bevitt energiát a szervezetünk nem tudja megfelelő módon hasznosítani, méghozzá a hibásan működő folyamatok illetve a folyamatos éhségérzet miatt. Ennek következtében folyamatos erőtlenség és fáradtság alakul ki.

4.    Váratlan fogyás - A szervezetben nem tárolódik a vizelettel távozó glükóz, a sejtekben pedig nem szívódik fel. Ebből kifolyólag pedig drasztikus és nagyon gyors fogyás indulhat el.

5.    Gémberedett végtagok - A diabétesz neuropátia tünetei is lehetnek a zsibbadt vagy épp bizsergő végtagok, ami akár a magas vércukorszint következményeként is kialakulhat. Mivel a megemelkedett vércukorszint az idegek által közvetített jeleket könnyen megzavarhatja. És mindemellett meggyengülnek az érfalak is.

6.    Homályos látás - Ha valakinek állandóan magas a vércukorszintje, akkor a szemek illetve az abban lévő erek nagyon érzékenyek reagálnak. Megduzzadhat a szemlencse is, illetve meg is változhat, aminek következtében a látásunk homályossá válhat.

7.    Sebek lassú gyógyulása - A nagyon magas glükóz szinttől úgymond „megvakulhatnak” a receptorok, amik a szervezetben felismerik a fertőzést. Ezáltal gátolva van a fehérvérsejtek megfelelő működése, ezzel a normális gyógyulási folyamatokat illetve időtartamukat akadályozzák.

8.    Visszatérő fertőzések - Ezeknek az oka a lassú gyógyuláshoz hasonló. A magas glükóz szint miatt lassúvá válik az immunválasz, ennek következtében pedig a fertőzések esélye megnövekszik.

9.    Repedezett és egyben száraz bőr - A folyamatos szomjúságérzet és a vizelés következtében a szervezet a víztartalma nagy részét elveszíti. A bőrünk részben a víztartalomnak is köszönheti rugalmasságát, emiatt kiszáradhat. Ennek eredményként a bőr kiszárad, viszket és hámlik, mivel vizet von el innen is a vese.

10.    Feszültség - A folyamatos éhségérzet valamint az alacsony energiaszint idegessé és feszültté tesz minket. Mind ez azért következik be, mert a glükóz szintünk megemelkedik. Abban az esetben, ha ez a szint folyamatosan magas, akkor az a nem megfelelő szinten tartja a mi energiaszintünket. és emiatt válhatunk folyamatosan idegesség.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás