1 logoA kopaszodást vannak, akik szexinek tartják, míg mások zavarónak. Ezzel a problémával legtöbbször a férfiak küzdenek, de ugyanakkor a nők is tarthatnak tőle. Érdekes megoldással állt elő ezzel kapcsolatban egy kutatócsoport. A statisztika azt mutatja, hogy a 40 és 50 éves korú férfiak fele szenved a kopaszodás valamely formájától. Ám a kopaszodás hátterében a leggyakoribb a nemi hormon alapú. A nők esetében is ez a hajhullási forma okozza a hajkorona elvesztését.

Ötszörös növekedés - A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja állapította meg ezen új feltevést. Ezt a tanulmányt egérkísérletekkel bizonyították. Az egerek hátáról egyenként húztak ki 200 szőrszálat, melynél figyelembe vették a sűrűséget és az elrendezést is. A kiszedett 200 szőrszál helyébe 1200 új szőrszál nőtt ki az egerek hátán, ami azt jelenti, hogy a gondos munkának köszönhetően ötszörös növekedés mutatkozik meg. Maga a kutatás még eléggé az elején jár, a kutatók meg vannak arról győződve, hogy egy új terápiát is elérhetnek ezzel a tanulmánnyal, feltéve, ha ez az embereken is hasonló eredményt fog mutatni.

Hogy néz ki a folyamat? Immunválaszt vált ki a hajszálak eltávolítása: a tüsző által kibocsátott gyulladási fehérjéknek köszönhetően egyfajta vészjelzést vált ki, ez pedig az immunsejteket arra ösztönzi, hogy a sérült helyszínre „siessenek”. A következmény pedig az, hogy új hajat kell növeszteni a sérült területre. Ám mielőtt ebbe belefognánk, fontos tudnunk azt, hogy a szálak eltávolításának mintázatától függ a regenerálódás. Egy bizonyos átmérőjű terület felett viszont már nem tapasztalható változás. Ha ezt a folyamatot kisebb területen végezzük, akkor megjelennek új szőrszálak.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás